С протокол на едноличния собственик на капитала на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД министър Лиляна Павлова освободи от длъжност изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош. Променен е и съставът на Съвета на директорите на НДК, съобщиха от Министерския съвет.

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Така коментира уволнението си от министър Лиляна Павлова

В момента се провежда заседание на новия Съвет на директорите. За негов председател ще бъде избрана Таня Милева, а за изпълнителен директор на НДК - Борислав Велков, досегашен председател на Съвета на директорите, който и контролира ремонта на НДК.

Мотивите за смяната са, че е налице системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите.

НДК не знае нищо за разследване на прокуратурата

НДК не знае нищо за разследване на прокуратурата

От директора Мирослав Боршош не са изисквани документи и информация

Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството ни на Съвета на Европа през 2018 г.

Таня Милева е началник на кабинета на министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. Лиляна Павлова.

Милева е магистър по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски", хоноруван преподавател по гражданско, търговско, трудово и осигурително право в СУ "Св. Климент Охридски", автор на учебната дисциплина "Законодателни основи на консултантската и посредническата дейност".

Отпускат още 28 млн. лв. за ремонта на НДК

Отпускат още 28 млн. лв. за ремонта на НДК

Средствата са за система за сигурност, ремонт и озвучаване

Има специализации по инструменти за финансов инженеринг и европейска интеграция и европейско право. В периода 2002 - 2013 г. е била държавен служител в дирекции "Държавно юристконсулство" и "Национален фонд" в Министерство на финансите. В периодите 2011 - 2013 г. и 2014 - 2017 г. е била началник на кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Павлова притеснена заради ремонта на НДК

Павлова притеснена заради ремонта на НДК

Най-късно до края на октомври трябва да приключи

Новият изпълнителен директор на НДК Борислав Велков от 2011 г. професионално участва в изграждането, развитието, оперативното и стратегическото управление на водещите спортни, развлекателни и културни инфраструктури в България.

През 2011 г. след откриването на "Арена Армеец София" се присъединява към управленския екип на залата като заместник-ръководител, отговорен за екипа, маркетинга, рекламата и организацията на събития.

През 2012 г. специализира в EVMI (European venue management institute, базиран в Лондон и Франкфурт) изграждане, оперативно и стратегическо управление на зали, стадиони, конгресни и интегрирани инфраструктури.

Кадрови промени в ръководството на НДК

Кадрови промени в ръководството на НДК

Променя се състава на Съвета на директорите

През 2013 г. става главен консултант по изграждането на "Арена Русе", а по-късно и поема поста на главен мениджър на залата. Основател е на Асоциацията за насърчаване и развитие на спортната и развлекателна инфраструктура в България.

Борислав Велков е оказвал експертна помощ при изграждането на "Арена Бургас" (в строеж), "Арена Колодрум" - Пловдив, Софийската филхармония и др. От 2011 г. досега е участвал пряко в организацията на повече от 200 събития от различен характер, много от които от висок международен ранг - международни конгресни, културни и фестивални прояви, световни и европейски спортни първенства.

Смениха борда на директорите на НДК

Смениха борда на директорите на НДК

Мирослав Боршош запази мястото си

Провеждал е обучения и специализации в Ню Йорк, Мадрид, Дъблин, Лондон по различни процеси от управлението на конгресни, културни, развлекателни и спортни инфраструктури.

От 26 май 2017 г. Борислав Велков е председател на експертно-консултативния съвет по управлението, наблюдението и контрола на дейностите по проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, създаден със заповед на Министъра за Българското председателство на ЕС през 2018 г.