Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона. Не намирам за допустимо тези процедури - важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г - да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата.

Това написа вече бившият изпълнителен директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош в профила си във "Фейсбук". Изявлението му дойде по повод уволнението му от министър Лиляна Павлова, което бе оповестено по-рано днес.

Мотивите за смяната са, че е налице системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите.

Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставяли под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството ни на Съвета на Европа през 2018 г. 

Министър Павлова освободи директора на НДК Мирослав Боршош

Министър Павлова освободи директора на НДК Мирослав Боршош

Борислав Велков е изпълнителен директор и контролиращ ремонта на НДК

Боршош не приема да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички.

"Хаосът, който цари през последните два месеца при управлението на целия процес по подготовка на Българското председателството на Съвета на ЕС заплашва да го провали. Аз отказвам да участвам в това и няма да наруша принципите на прозрачност и публичност в работата на НДК, наложени през последните две години", пише още той.

Провежда се заседание на новия Съвет на директорите. За негов председател ще бъде избрана Таня Милева, а за изпълнителен директор на НДК - Борислав Велков, досегашен председател на Съвета на директорите, който и контролира ремонта на НДК.

Милева е началник на кабинета на министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. Лиляна Павлова.

Борислав Велков от 2011 г. професионално участва в изграждането, развитието, оперативното и стратегическото управление на водещите спортни, развлекателни и културни инфраструктури в България.