До момента ръководството на НДК не е уведомено по официален ред за образувано досъдебно производство.

Това се заявява в позиция на ръководството на НДК, разпратена до медиите. Малко преди това зам.-главният прокурор Борислав Сарафов потвърди, че такова производство е образувано, но отказа да предостави каквато и да е било информация с аргумент, че наблюдаващият прокурор от СГП не е дал съгласие.

От изпълнителния директор Мирослав Боршош не са изисквани нито документи, нито информация, както и той не е викан като свидетел, се посочва в позицията.

Прокуратурата мълчи за разследването на средствата за НДК

Прокуратурата мълчи за разследването на средствата за НДК

Образувано било досъдебно производство

От двореца напомнят и че междувременно в периода от започване на преустройството и адаптацията на сградата за целите на Председателството са извършвани множество проверки от различни институции - Дирекция за национален строителен контрол, Главна инспекция по труда, Агенция за държавна финансова инспекция.

От НДК заявяват още, че застъпват категорично принципа на прозрачност на изразходването на публичните средства. Готови са и да съдействат на всички органи в предоставянето на информация по случая.

"НДК е една от най-прозрачно работещите институции, които с десетки публични прояви информира за подготовката на сградата за Председателството като част от цялостното ни разбиране за промяната в управлението на Двореца", се посочва в текста.

Във връзка с тенденциозни и неверни публикации в медиите се налага да заявим категорично, че нищо в изложената фактология не отговаря на истината.

По-рано сутринта от НДК с друга своя позиция отрекоха ДАНС и Прокуратурата да са нахлували в НДК.

От пресцентъра на Двореца посочиха, че изразходването на средствата по преустройството на НДК се отчитат прозрачно пред обществеността и подлежат на строг мониторинг от страна на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и редица институции.

От парите за ремонта на сградата за Председателството се покриват единствено разходи, свързани с този ремонт. Всички фирми, сключили договори за дейности по ремонта на НДК, получават плащанията си редовно. От НДК заявиха и че не отговаря на истината твърдението, че до момента пресцентър за нуждите на Председателството не е проектиран, както и че се къртят мраморни подове в НДК.

От пресцентъра определят появилите се публикации като тенденциозна клеветническа кампания срещу НДК.