Най-късно до края на октомври ремонтът на НДК трябва да приключи. Това каза пред журналисти министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова.

Тя призна, че ремонтът на НДК закъснява. Това е основната сграда, където ще се провеждат сесиите на Съвета на Европа и фактическите преговори за Брекзит. По думите й основната причина за това е липсата на готов работен проект за ремонта на сградата.

"Това е една от най-притеснителните за мен теми и въпроси", призна Павлова.

"НДК няма одобрен работен проект. Затова се извършват само дейностите, за които има одобрено възлагане по текущия му ремонт, но големите, значимите ремонтни дейности, тепърва трябва ние да одобрим работния проект и те да се възложат. Второ - идентифицирани са допълнителни ремонтни дейности и от гледна точка на сигурността, и от гледна точка на озвучаването. Те също не са възложени", каза още Лиляна Павлова.

Можем да наваксаме за европредседателството, оптимист Павлова

Можем да наваксаме за европредседателството, оптимист Павлова

Призова да не се драматизира ситуацията

Тя бе категорична, че шест месеца обаче са достатъчно време за ремонта на сградата, така че най-късно в края на октомври ремонтът на НДК да приключи.

Относно петте папки, оставени й от служебния министър Деница Златева, Павлова коментира, че двете са в изключително добра комуникация.

"Както тя, така и аз, съвсем експертно направихме анализ на това къде има забавяне, къде има недостатъчно предвидено финансиране. Това са няколко сектора - чисто инфраструктурно има допълнителни дейности, свързани с ремонт и оборудване, има допълнителни дейности и финансиране, свързани със сектор сигурност, защото получихме допълнителни много високи изисквания за осигуряване безопасността", коментира Павлова и визира VIP гостите по време на председателството.

"За да можем да ги изпълним са необходими допълнителни дейности, които да бъдат предвидени", коментира още ресорният министър.

ЕС председателството ни с приоритет интеграцията на Западните Балкани

ЕС председателството ни с приоритет интеграцията на Западните Балкани

Подаваме ръка за започване на преговори за членството на Македония

Друг проблем, който Павлова изтъкна, е невъзможността да се справят с наличната администрация. Поради тази причина за работа на терена ще бъдат ангажирани доброволци - младежи и студенти.

"Затова сме предприели инициативата с доброволци и наемането на младежи, студенти, през доброволчески договори, които да ни помагат", каза още тя.

Младежи ще бъдат ангажирани и за работата на дирекциите в съответните ведомства, домакини на съответните съвети - Министерски съвет, Министерство на външните работи, Министерство на земеделието, Външно министерство.

"Между администрациите се прави този обмен, но все още е крайно недостатъчно и ще търсим отново наемане на външни лица", посочи Павлова.

Относно недофинансирането на председателството, което по оценки на Деница Златева варира между 80 млн. и 130 млн. лв., Лиляна Павлова посочи, че ще бъде изготвен анализ за това каква част са задължителни и каква част все пак биха могли да бъдат спестени.

Лиляна Павлова изтъкна, че българският комисар е изключително важен, особено предвид председателството.

"Аз съм убедена, че ще имаме добро партньорство и комуникация", каза още тя.

На въпрос защо е необходимо отделно министерство по председателството, Павлова коментира, че така ще имаме по-добра представителност, по-добра възможност да се координират и министерствата, и дейностите.

Относно коментирания недостиг на места за настаняване на делегациите, ресорният министър отсече: "Няма недостиг в този смисъл, защото са пуснати заявки до всички големи хотели, които са на територията на София. На този етап не смятам, че не е такъв голям проблем". Тя призна, че това трябва да бъде прецизирано. Павлова обясни, че все още няма сключени договори. На думи има заявки и изразена готовност, но тъй като няма сключени договори, това няма как да се гарантира.

Във връзка с 12-те обществени поръчки, свързани с председателството, Лиляна Павлова изтъкна, че те са свързани с логистиката. Предстоят обществени поръчки, свързани с настаняването, наема на помещения, на зали, осигуряването на кетъринг, оборудване за превод и сигурност.

"Много голям обем е всъщност заявеното оборудване за сектор сигурност, както и оборудване за превод и озвучаване, защото наличното се оказа недостатъчно. В част от форматите на Европейския съвет, ние сме длъжни да превеждаме едновременно на абсолютно всички езици, не само на основните. Това съответно ангажира допълнителен ресурс. Това са изпратени допълнителни изисквания на ЕК и на генералния секретар и ние трябва да ги спазим", каза още Лиляна Павлова.

Относно идеята на евродепутата Андрей Новаков за прехвърляне на Европейската агенция по лекарствата, базирана в Лондон в София, Павлова заяви, че трябва да участваме в дебата, въпреки че конкуренцията е много голяма.