Можем и трябва да наваксаме подготовката за председателството. Това заяви министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова. Тя направи коментара си в отговор на въпрос за доклад на служебния министър Деница Златева, сочещ пропуски по подготовката.

Преди това Павлова изнесе лекция, свързана с председателството пред ученици и студенти в Дома на Европа.

Лиляна Павлова призова към консенсус, предвид излезлите неприятни статии в европейски медии, в които се сочи, че "България пак не е готова" и "България не може да се справи с председателството".

Младежи доброволци помагат за председателството ни

Младежи доброволци помагат за председателството ни

Предизвикателствата са по-големи от всякога

Павлова бе категорична, че имаме много ясен план къде трябват допълнително хора, къде ще се ползват доброволци, кои обществени поръчки следва да бъдат изпълнени.

"Да не го драматизираме", призова тя. Лиляна Павлова бе категорична, че има ясен анализ, обявени са 2 обществени поръчки, остават още 10.

ЕС председателството ни с приоритет интеграцията на Западните Балкани

ЕС председателството ни с приоритет интеграцията на Западните Балкани

Подаваме ръка за започване на преговори за членството на Македония

Относно ремонта на НДК, сградата, която ще е домакин на председателството, Павлова посочи, че има закъснели ремонтни дейности.

"Все още върви обществената поръчка за логистичната система, има все още неназначени хора, но има още шест месеца", коментира тя.

Лиляна Павлова прогнозира, че ще бъдат необходими допълнителни средства. Тя не уточни дали те ще бъдат отпуснати за сметка на по-добрите приходи в бюджета или като преразпределение от други пера.

Павлова притеснена заради ремонта на НДК

Павлова притеснена заради ремонта на НДК

Най-късно до края на октомври трябва да приключи

Павлова заяви, че най-късно до октомври месец страната ни трябва да е готова с фактическата подготовка за председателството. Месеците ноември и декември ще са посветени на приемствеността на политиките, подети от естонското председателство.

Лиляна Павлова обяви още, че утре става ясно името на българския еврокомисар.