Българското правителство в максимално кратък срок да излъчи кандидат за член на Европейската комисия. Това е поискал председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов.

От своя страна министър-председателят е поел ангажимент кандидатурата да бъде разгледана на първото правителствено заседание, което ще се проведе идната сряда.

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия
Обновена

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия

Георгиева възмутена от "отровното" влияние на най-високо ниво в Комисията

Припомняме, на 28 октомври 2016 година българският еврокомисар Кристалина Георгиева обяви, че подава оставка и ще поеме пост в Световната банка. В ЕК тя отговаряше за бюджета.

Малко след това и вторият кабинет "Борисов" подаде оставка. Служебното правителство "Герджиков" имаше готовност да излъчи наш представител в Еврокомисията, като дори обяви, че ще бъде жена.

Малко по-късно, след като вече се спрягаха конкретни имена, вицепремиерът по европредседателството ни Деница Златева обяви, че изборът на еврокомисар не е на дневен ред.

След като изпрати писмо, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и лично поздрави министър-председателя Бойко Борисов по повод третия му мандат начело на изпълнителната власт в България.

Юнкер и Жозеф Дол искрено и приятелски поздравиха премиера Борисов

Юнкер и Жозеф Дол искрено и приятелски поздравиха премиера Борисов

И сръбският премиер Александър Вучич отправи своите сърдечни поздравления

Юнкер отбеляза, че се радва да изрази своите най-добри благопожелания за този впечатляващ успех на Борисов не само като към опитен държавник, но и към добър приятел в негово лице. Според председателя на ЕК натрупаната през годините управленска мъдрост ще бъде гаранция за силен и уверен старт на новия мандат.

Председателят на ЕК изрази увереност, че под ръководството на премиера Борисов страната ни ще продължи да следва неотклонно европейския си път. Той акцентира върху голямата отговорност, която България има като бъдещ председател на Съвета на ЕС.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че както досега, така и занапред ще продължи да се ръководи от интересите на българските граждани. В същото време ще подкрепя общоевропейските решения за просперитета на ЕС.

Борисов потвърди, че организирането и провеждането на българското председателство е приоритет за правителството.

Премиерът акцентира и върху други важни за работата на правителството политики, които ще осигурят финансова дисциплина, икономически растеж и подобряване качеството на живота на хората в България.