Кристалина Георгиева подава оставка като вицепрезидент и еврокомисар по бюджета в Европейската комисия, за да поеме пост в Световната банка.

Това съобщават "Гардиън" и "Политико", позовавайки се на източници от Комисията.

Горанов вече виждал кой може да замести Кристалина Георгиева

Горанов вече виждал кой може да замести Кристалина Георгиева

Нека да изчакаме, новината е съвсем прясна и във всеки случай

Британското издание отбелязва, че бившият еврокомисар по хуманитарните въпроси на ЕС е назначен за изпълнителен директор на Световната банка.

Източник е заявил пред "Политико", че българката е възмутена от "отровното" влияние на най-високо ниво в Комисията.

Българката, която наскоро загуби битката за генерален секретар на ООН, ще докладва на президента на банката Джим Йон Ким, който миналият месец спечели още един петгодишен мандат.

Въпреки че постът на изпълнителен директор е нов, Георгиева практически ще замени бившия управляващ директор Шри Индравати и ще заеме поста на главен оперативен директор, който беше зает от финансовия министър на Индонезия. 

"Кристалина е глобално признат лидер с доказан опит в подобряване животът на най-нуждаещите се", се отбелязва в съобщение на Ким.

Георгиева ще поеме управлението на банката от януари. Тя заемаше различни постове в Световната банка между 1993 и 2010 година, включително директор за устойчивото развитие и вицепрезидент на банката.

Източник е заявил пред "Политико", че българката е възмутена от "отровното" влияние на най-високо ниво в Комисията.

Тя ще остане на поста до края на декември, а от 2 януари 2017 година ще заеме длъжността във Вашингтон.

Гюнтер Йотингер, еврокомисарят на Германия за дигиталната икономика, ще поеме отговорностите на Георгиева, според източниците от Комисията.

Въпреки че това не е първото напускане на Комисията, ръководена от председателя Жан-Клод Юнкер - Джонатан Хил напусна поста след референдума за членството на Великобритания в ЕС, напускането на Георгиева за първи път показва недоволството от това как се управлява Комисията.

Според източник от ЕК, близък до нея, Георгиева е все по-недоволна от това как институцията се справя с предизвикателства като миграцията, "Брекзит" и назначенията на високопоставени лица. Конкретно, допълва източникът, Георгиева възразява срещу методите на работа на Мартин Селмайер, началникът на екипа на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, и неадекватните консултации по важни решения.

Източникът допълва, че Георгиева смята, че Селмайер има "отровно" влияние върху Комисията и че търпението й се е изчерпало дори преди гласуването в ООН.

Еврокомисар е заявил пред медията, че Георгиева не е изразявала открито критиката си към Юнкер или Селмайер, но от "езика на тялото й" е било много ясно, че съществува недоволство.

Източникът поясни, че изправена пред още три години работа с Юнкер и Селмайер след неуспеха в ООН, Георгиева е решила да приключи работата си в Комисията по средносрочния преглед на бюджета и да напусне.

"Глобалното развитие е нейната абсолютна страст. Дълго обмисля и трудно взе това решение. В крайна сметка тя реши да се върне към страстта си. Тогава, през 2010 г., се присъедини към Комисията, когато страната й се нуждаеше от нея", каза друг източник от Комисията, отричайки, че напускането на поста е заради недоволство в ръководството на ЕК.

Благодаря от дъното на сърцето си на президента Юнкер за възможността да работя в неговия страхотен отбор, написа Георгиева в Туитър в отговор на изявление на Жан-Клод Юнкер по повод напускането й.

С "Вълнението е взаимно" пък Кристалина отговаря на президента на Световната банка Джим Йон Ким, който постна туит, че е развълнуван да каже на Георгиева "добре дошли" отново в семейството на групата на Световната банка.

Във Фейсбук и Туитър Кристалина Георгиева разпространи публикувано на страницата на Комисията изявление:

За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси.

Когато през 2010 г. дойдох в Европейската комисия от Световната банка, оставих след себе си не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност: международното развитие. След като внимателно обмислих предложението да стана Главен изпълнителен директор на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа, и на света.

От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията.

Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел.