Българският еврокомисар ще бъде жена. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков, цитиран от БНТ.

Министър-председателят заедно с министри от кабинета и дипломати от мисии, акредитирани у нас, пътуваха с парен атракционен влак от София до гара Черепиш. Те посетиха Черепишкия манастир.

България никога не е била водеща, но "искаме да не бъдем в задния двор на Европа", заяви Герджиков по повод представената от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер Бяла книга с няколко варианта за развитие на Европа. По думите на Герджиков в доклада не става дума за Европа на две скорости.

Герджиков смята, че ЕС трябва да върви към федерализация, което било също негова лична мечта, тъй като ЕС не може да се противопостави на големите икономики в света - САЩ, Китай, Индия.

Именно за да не бъдем в задния двор на Европа, кабинетът задвижва кандидатстването на България в чакалнята на Еврозоната - механизмът ERM 2. Всичко, представено в плана на Юнкер, тепърва подлежи на преговори, уточни Герджиков.

От ж.п. гара Черепиш премиерът и цялото правителство продължиха пеша до Черепишкия манастир. Пътуването с влака е в рамките на кампания за набиране на средства за държавните железници и ден преди националния празник - 3-ти март. Някои от вагоните в композицията са били част от Царския влак на цар Борис III.