България може да зададе като приоритет по време на председателството на ЕС темата с интеграцията на Западните Балкани. Това заяви Андрей Ковачев, евродепутат от групата на ЕНП по време на дискусия, посветена на бъдещето на Европа.

Домакин на дискусията бе Информационният център на Министерство на отбраната, а поводът е Денят на Европа - 9-ти май. Ковачев отбеляза, че създаването на Европейския съюз като идея и ценност е в отговор на войната резултат от нацизма и комунизма - "двете човеконенавистни системи". Затова в този ден е важен въпросът, не дали да има или не ЕС, а какъв съюз искаме.

По думите му твърденията, че ЕС се е провалил, че е неефективен и бавен дава поле за популярност на различни движения, които спекулират с легитимните страхове на европейските граждани. Дори за Брекзит основната движеща сила е страхът от миграция и насаждания страх у хората.

Ковачев отбеляза, че в международен план в страни като Австрия, Франция, Нидерландия - победители са кандидати, носители на европейската ценност. Той изрази своята увереност, че Германия ще остане моторът на европейската интеграция и ще работи за по-силен и ефективен ЕС. "Българското председателство е шанс за България да постави важните за нас въпроси", отбеляза Ковачев.

Той бе категоричен, че по никакъв начин не трябва да се забравят Западните Балкани по пътя им в евроинтеграцията. Така в периода до 2020 г. тези страни не трябвало да оставят с впечатлението, че са отписани от европейския хоризонт. "Особено Македония", посочи Ковачев. По думите му България може да подаде ръка за по-бързото вървене по пътя на европейската интеграция и започване на преговори за членството на Македония.

Страната ни можела да окаже помощ при преговорите и да сподели опита, който има. "Хубаво е тези страни да получат нашата подкрепа и това ще бъде един от приоритетите на българското председателство", каза още евродепутатът. Другата важна тема за председателството е бъдещето на кохезионната политика и какво се случва след 2020 г.

Къде ще бъде поставен акцентът и какво ще се случва след това. "Тук ние можем да задаваме нашите приоритети за европейската финансова рамка след края на този програмен период", каза още Ковачев. Евродепутатът ни изрази увереност, че правителство и парламент ще работят за успешно председателство.

Ключовият въпрос, който бе поставен за дискусия от лектора е как ще успее ЕС да възстанови доверието на гражданите. Андрей Ковачев изтъкна, че трябва винаги пред очите си да имаме алтернативата - какво ни предлагат тези, които твърдят, че ЕС е неефективен. "Соченето с път към Брюксел или Страсбург е много лицемерно, защото ЕС сме ние", категоричен бе Ковачев.

Той изрази надежда в този състав на българския парламент да организират проевропейска група, фракция, която да е надпартийна в работата си за това какъв ЕС искаме да има.

Той бе категоричен, че за него Европа трябва да бъде силна по външните политики и не толкова по политиките, които са приоритет на националните правителства.