Младежкият екип - Европа е готов да помогне работата по време на председателството на Съвета на Европа. Това е доброволческа инициатива към Представителството на Европейската комисия (ЕК) у нас.

Готовността си младежите заявиха по време на лекция на ресорния министър Лиляна Павлова по повод Деня на Европа.

Ръководителят на Представителството на ЕК Огнян Златев коментира, че това са млади и вдъхновяващи хора. Тяхната инициатива е стартирала през 2011 г., като оттогава досега броят доброволци е достигнал 160. Активните към момента са около 40.

Павлова притеснена заради ремонта на НДК

Павлова притеснена заради ремонта на НДК

Най-късно до края на октомври трябва да приключи

Младежите се включват в комуникационните инициативи на Европейската комисия и парламент, като основната им цел е да комуникират Европа с гражданите. Те очакват от бъдещото ресорно министерство по европредседателството да се свърже с Представителството на ЕК, за да се организират в подкрепа на каузата.

Освен лекцията на министър Павлова, Домът на Европа обяви ден на отворени врати за ученици от цялата страна, участвали в конкурса по програмата "Евроскола" на ЕС. До 16.00 часа се очакват групи от цялата страна. В рамките на деня близо 300 ученици ще имат възможност по атрактивен начин - с информационни табла, да се запознаят с българските евродепутати, както и да се снимат специален фотоапарат за селфи и със забавен реквизит пред пано с фотоса на Европейската комисия.

Освен това, с мултимедийна презентация те имат възможност да видят как функционира ЕС на ниво парламент и Европейска комисия и да дебатират за бъдещето на Европа по предложените пет сценария в Бялата книга на Жан-Клод Юнкер.

Можем да наваксаме за европредседателството, оптимист Павлова

Можем да наваксаме за европредседателството, оптимист Павлова

Призова да не се драматизира ситуацията

Лиляна Павлова отличи победителите в конкурса за есе на тема "България в Европейския съюз: десет години по-късно". Сред отличените студенти бяха Елена Герасимова от Софийския университет, Елеонора Кателиева - също от СУ и Йоно Чепински от Висшето училище по застраховане и финанси.

В речта си пред ученици и студенти Лиляна Павлова отчете, че 70 години от основаването на съюза, предизвикателствата са по-големи от всякога.

"В наши ръце е да изберем каква Европа искаме. България след 10 години членство е различна - имаме възможност да пътуваме, свободно да общуваме и работим", посочи Павлова.

Тя отчете, че за да можем да защитаваме външната граница на ЕС, е необходима единна политика на Съюза. По думите й разделението в Европа е факт след решението на Великобритания за излизане и последвалите вълни на национализъм и популизъм в редица европейски страни. Лиляна Павлова посочи, че все пак е оптимист след избора на Франция (бел. ред. избирането на президента Макрон).

ЕС председателството ни с приоритет интеграцията на Западните Балкани

ЕС председателството ни с приоритет интеграцията на Западните Балкани

Подаваме ръка за започване на преговори за членството на Македония

Според нея за България предстои изключително ново, сериозно, отговорно предизвикателство в момент, когато Европа е в критичен момент. Отговорността е не само достойно да се представим и осигурим едно добро председателство, но и да пречупим общоевропейските политики през интереса за България. Павлова смята, че е ключова важност да бъдат отправени много ясни послания и отношение към това, което се случва в Западните Балкани и Македония.

Друг акцент и приоритет, според Павлова, е европейската кохезионна политика. Тя бе категорична, че европейските фондове са изключително важни за България. По думите й страната ни трябва да настоява да продължи да получава европейско финансиране.

Като акцент Лиляна Павлова изтъкна заетостта и борбата с младежката безработица. "За мен това са трите важни приоритети, върху които трябва да работим", каза още тя.

Лиляна Павлова посочи, че по време на българското европредседателство в България ще бъдат проведени над 300 срещи на изключително високо ниво.