От ДАНС са изпратили сигнална справка на прокуратурата за нарушения с бюджетни пари, отпуснати на НДК, съобщиха от Главна прокуратура.

Документът е изпратен на 21 февруари 2017 г. ДА "Национална сигурност" е изпратила до главния прокурор Сотир Цацаров сигнална справка за извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати по решение на Министерски съвет на Националния дворец на културата /НДК/.

На 17 май 2017 г. ДАНС са приключили проверката и са докладвали материалите на СЗ "Антикорупция" в Софийска градска прокуратура (СГП). На 08 юни 2017г. е образувано досъдебно производство с предмет за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове.

БСП и ДПС влизат в темата "Председателството" през темата "Боршош"

БСП и ДПС влизат в темата "Председателството" през темата "Боршош"

Макар че според Цонев случаят е по-скоро за прокуратурата

Осъществени са множество действия по разследването, като е назначена и счетоводна експертиза за анализ на начина на разходване на целеви средства от сметките на НДК.

След получаване на заключението на експертизата, наблюдаващите прокурори от СЗ"Антикорупция" ще вземат решение относно по нататъшния ход на досъдебното производство и евентуалното наличие на предпоставки за повдигане на обвинения.

С 59 подписа БСП иска анкетна комисия "Боршош"

С 59 подписа БСП иска анкетна комисия "Боршош"

Кутев: Боршош няма как да докаже сам дали са го притискали

В справката, изпратена до Цацаров, се посочва, че с решение на МС от 03 август 2016 г. на НДК са отпуснати средства в размер на 17 милиона лева, предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството с оглед разходите по бъдещото европейско председателство.

Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди.

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Така коментира уволнението си от министър Лиляна Павлова

Справката и материалите към нея са изпратени от Цацаров по компетентност на Софийска градска прокуратура.

Наблюдаващите прокурори от специализирано звено "Антикорупция" - СГП са възложили на ДАНС извършване на допълнителни проверовъчни действия с цел изясняване на фактическите обстоятелства по случая.

Борисов връща Боршош като шеф на НДК

Борисов връща Боршош като шеф на НДК

НДК преминава към Министерство на културата

Припомняме, в понеделник вицепремиерът Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. Във вторник премиерът Бойко Борисов го върна на поста.

Днес БСП и ДПС обявиха в пленарна зала, че казусът трябва да бъде разследван от парламентарна комисия. Йордан Цонев от ДПС директно заяви, че според него случаят е за прокуратурата.