Директорът на НДК Мирослав Боршош се оттегля сам от поста 2 дни след като бе възстановен на поста си.

В изявление, изпратено от пресцентъра на НДК той благодари на премиера, на екипа и на всички, които са го подкрепили.

Ремонтът на НДК е колективно решение, обяви Деница Златева

Ремонтът на НДК е колективно решение, обяви Деница Златева

Не е имало технически проект за промяната на НДК

Ето писмото на Мирослав Боршош:

В последните дни сме свидетели на безпрецедентна атака срещу НДК - най-голямата културна институция в страната. Това е саботираща акция не само към Двореца, но и към подготовката на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България.

Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен. Благодаря на всички, свързани с българската култура и на останалите, които ни подкрепиха заради силата и вярата в каузата, на която посветихме последните две години и половина.

За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока. Благодаря на екипа си в НДК, без който нищо от направеното до момента, нямаше да е възможно. Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата. Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента. Вярвам и в огромната промяна на НДК, която постигнахме заедно и се гордея с нея. Сега предстои да докажа, че тя е извършена по правилния начин и трябва да продължи.

Припомняме, в понеделник вицепремиерът Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. Във вторник премиерът Бойко Борисов го върна на поста.

Днес БСП и ДПС обявиха в пленарна зала, че казусът трябва да бъде разследван от парламентарна комисия. Йордан Цонев от ДПС директно заяви, че според него случаят е за прокуратурата.

ДАНС сезирали Цацаров за финансови нарушения в НДК още през февруари

ДАНС сезирали Цацаров за финансови нарушения в НДК още през февруари

Документът е изпратен на 21 февруари 2017 г

В сряда от прокуратурата съобщиха, че са уведомени от ДАНС за нарушения с бюджетни пари, отпуснати на НДК. Справката им е изпратена на 21 февруари 2017 година.

Същият ден от БСП поискаха парламентарна комисия да провери случващото се в НДК, където тече ремонт защото това е основната сграда, където ще заседават гостите на страната ни по време на нашето Европредседателство през 2018 година.