Всички дейности, свързани с преустройството, модернизацията и адаптацията на сградата на НДК за нуждите на председателството на Съвета на ЕС, са определяни и обсъждани в много широк формат. Това заяви пред БНР бившият вицепремиер за европредседателството Деница Златева по повод уволнението на изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош.

Министър Павлова освободи директора на НДК Мирослав Боршош

Министър Павлова освободи директора на НДК Мирослав Боршош

Борислав Велков е изпълнителен директор и контролиращ ремонта на НДК

Тя увери, че не е имало еднолични решения - нито нейни като принципал на дружеството и ресорен вицепремиер, а още по-малко на изпълнителния директор или на висшия мениджмънт на НДК.

Като мотиви за отстраняването на Мирослав Боршош настоящият министър по председателството ни Лиляна Павлова посочи системно неизпълнение на указанията и поставяне под съмнение на доброто управление на дружеството.

От своя страна в социалните мрежи бившият вече директор коментира, че отказва да подписва нови обществени поръчки и говори за поставяне на условия, които не отговарят на правилата и закона.

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Така коментира уволнението си от министър Лиляна Павлова

Подготовката на едно председателство не става само от ресорния министър - бил той вицепремиер или министър, както е в случая, или само от изпълнителния директор, подчерта Деница Златева. Зад тях стоят изключително много хора, които работят, подчерта тя.

Според нея много е важно да се успокой ситуацията. Нека да оставим, ако има наистина сигнали и проверки, ресорните и компетентните органи да си свършат работата, така че екипите да имат спокойствието да могат да подготвят председателството, призова бившият вицепремиер за европредседателството, която коментира и своята работа в рамките на служебния кабинет "Герджиков":

"Аз наследих от вицепремиера Томислав Дончев и от вицепремиера Румяна Бъчварова две работни групи - едната е Междуведомствената работна група за НДК, която е приела обхвата и техническото задание за бъдещите строително-ремонтни дейности, а другата - съответно групата "Сигурност", с която работихме много активно по допълнителните изисквания за сигурността на НДК", заяви Златева.

9 млн. лв. от 2014 г. досега е загубата на НДК, твърди Павлова

9 млн. лв. от 2014 г. досега е загубата на НДК, твърди Павлова

Сред мотивите за уволнението на Боршош

Ние не сме се занимавали с увеличение на капитала или възлагане на други допълнителни дейности по вече действащи обществени поръчки. Нашата основна задача беше в едно тясно сътрудничество с всички институции да финализираме допълнителни изисквания, защото обхватът на ремонта на НДК от 2016 г. е правен на базата на идеен, а не на технически проект, подчерта Деница Златева.

По-думите ѝ, това е така, тъй като в предишното правителство на Бойко Борисов се е взело решение обществената поръчка, техническото задание, да бъде правено на базата на идеен проект.

Тъй като технически проект не е бил правен, това наложи в рамките на три месеца и със строители, и с възложители, и с всички други институции да обсъдим и приемем необходимите допълнителни дейности. По този начин се отговаря на изискванията за провеждане на събития от председателството, обясни бившият вицепремиер за европредседателството.

Прокуратурата мълчи за разследването на средствата за НДК

Прокуратурата мълчи за разследването на средствата за НДК

Образувано било досъдебно производство

Обхватът, предложен от строителите и работната група, е по-голям, отколкото средствата, които са отпуснати, добави Златева.

"Ако наистина има разлика между докладите на Междуведомствената работна група като обхват на дейностите и стойностите, то би трябвало сега пак Междуведомствената работна група - защото това не е еднолично решение на принципала или на изпълнителния директор, да определят при по-малките финансови средства, които са отпуснати на НДК спрямо исканите от Междуведомствената работна група какво точно да възложи - дали да правят допълнително стълбища, дали тавани, дали ВиК. Това е отговорност на всички страни по отношение на ремонта на сградата за нуждите на председателството", допълни Златева.