"Не се възпалявайте! Всички ходове, които виждам да играе Бойко Борисов са абсолютен хазарт и блиц... ако може да направи някакви финт на някого и който се хване - не му се връзвайте на всички тези неща." Така заместник-председателят на Народното събрание от "Изправи се! Мутри вън" Татяна Дончева коментира предложението на ГЕРБ за мажоритарен вот.

Тя обясни, че мажоритарната система изисква райониране и равна тежест на мандати. Някои някога да ви е говорил такова нещо, да го е правил и да има идея? Като има идея - тя трябва да се работи една или две години, но как си представяте мажоритарните райони, запита Дончева.

По думите й това, което е направено за Велико Народно събрание през 90-те години не издържа като тежест. Може ли един от трите софийски МИР-а плюс Варна и Бургас да избира един мажоритар, а същевременно четиримандатните райони да избират един мажоритар, недоумява Татяна Дончева.

Изчитане по азбучен ред на 240 имена и вдигане на ръка за старт на парламента

Изчитане по азбучен ред на 240 имена и вдигане на ръка за старт на парламента

Стартът на 45-то Народно събрание

Тя смята, че трябва тази работа да се пресече. "Като предлагате идеи, това не е само да си правите хватки. Понеже на Бойко Борисов му трябва да се закачи за Слави Трифонов, той си служи по този начин. Не че Бойко Борисов е по-подготвен, но стига с тези импровизации. Няма нужда просто всяка такава подхвърлена реплика да ви превъзбужда, по-спокойно го гледайте. Това са плитки играчи и те 12 години си разиграваха коня, защото са намерили село без куче. Ходят си, ходят си и вие мислите, че правят голяма политика. Установяваме къде е системата за гласуване и се оказва, представете си - онези пунктове за гласуване, въведени някога от Йордан Соколов са пренесени в другата сграда. Добре, ако твърдите, че сте правили ремонт независимо за колко лева, може ли да преместите онези допотопни пунктове в другата сграда, няма ли да купите някаква аудио, нормална уредба за гласуване. Изскубали пунктовете от устройствата - пестите ли, какво правите. Като се местите от сегашната къща в нова къща да не би да си носите 20-годишния телевизор или чушкопека от терасата. Аз съм изумена, какво е това нещо", коментира Дончева.

Слави Трифонов: Всичко по реда си, ГЕРБ няма да получат време

Слави Трифонов: Всичко по реда си, ГЕРБ няма да получат време

Заканва се, че сега номерът на ГЕРБ няма да мине, защото НС е друго

Тя продължи с възмущенията си: "Може ли такова нещо вчера да дойде парламентът, всички стаи да са заключени или две-три заети от парламентарна администрация, само стаите на ГЕРБ да са отключени и те си пребивават там, а останалите депутатите щъкат тука безстопанствени по коридорите. Това някакви нормални условия ли са?"

Тя недоумява още как може да се твърди, че се унижава един премиер, когато трябва да дойде да си подаде оставката в Народното събрание.

Утре викат Борисов в НС

Утре викат Борисов в НС

Засега депутатите остават в старата сграда – Партийният дом е в ремонт

Дончева е работила с всякакви хора, сменяли се всякакви власти, но не е допускала, че такъв бардак може да съществува. Тя даде да се разбере, че няма да се хване на процедурните номера на ГЕРБ.

Припомняме, от името на ИТН вчера Тошко Йорданов не заяви за приоритет коренната промяна на избирателната система, каквато е платформата на ИТН, опираща се на референдума от 2016 г. За сметка на това обаче от ГЕРБ заявиха намерението си да изпълнят обещанието на Слави Трифонов, на което обаче лидерът на ИТН възрази остро с позиция в фейсбук.

От "Демократична България" също възразяват на преминаване на изцяло мажоритарен вот, но Христо Иванов даде заявка за провеждане на разговори и по тази тема.

БСП също отхвърлиха мажоритарния вот.