От Комисията за финансов надзор (КФН) са изискали информация за всички сделки на Владислав Панев, съобщи БНР.

Самият Панев тази сутрин положи клетва като депутат от "Демократична България". Информацията е потвърдена пред общественото радио и от небанковия регулатор, и от самия Панев.

От КФН категорично уверяват, че проверката е регулярна и не е обвързана с политическата дейност на Панев.

И демократите готови да подкрепят мандата на ИТН, но под условия: приоритети

И демократите готови да подкрепят мандата на ИТН, но под условия: приоритети

Все още не са водени разговори

Владислав Панев е дългогодишен борсов инвеститор и е председател на дружеството "Скай управление активи". От финансовия регулатор твърдят, че като надзорен орган имат право да изискват документи, писмени обяснения и други данни за всички поднадзорни лица, какъвто се явява и Панев.

"Извършването на дистанционен надзор над в никакъв случай не е свързано с наличието на извършено нарушение, а с текущ рутинен и непрекъснат надзор върху дейността на поднадзорните лица", информират от КФН. Такъв контрол се упражнява и към хора, които имат квалифицирано дялово участие.

Самият Владислав Панев заяви, че не се притеснява от проверката. "Нямам абсолютно никакви притеснения от проверката на сделките ми с ценни книжа от 90-те години насам. През цялото време съм бил абсолютно прозрачен на капиталовия пазар", каза той.

Подобна инспекция не е нито с извънреден, нито с необичаен характер. Тя само съвпада с политическия живот в страната, твърдят участниците.