От БСП не подкрепят мажоритарната система за гласуване. Това заяви червеният депутат Крум Зарков, който коментира пред журналисти в кулоарите на Народното събрание внесения законопроект на ГЕРБ за мажоритарен вот.

По думите му в предишните парламенти социалистите вече са имали възможност да се произнесат. БСП смята, че чистата мажоритарна система, за която се говори, съвсем не е удачна в българските реалности. Тя ще доведе до много по-малко представителност на парламента и по-лесното закупуване на мандати, предупреди Зарков.

Той е доволен, че "Има такъв народ" също се отнася отговорно, въпреки че тяхната позиция е различна.

Промяната може да е плод на много сериозно усилия и обсъждане, която обаче Крум Зарков не смята, че може да се състои в момента.

Народното събрание единодушно прие оставката на кабинета

Народното събрание единодушно прие оставката на кабинета

В Деня на Конституцията

Припомняме, от името на ИТН вчера Тошко Йорданов не заяви за приоритет коренната промяна на избирателната система, каквато е платформата на ИТН, опираща се на референдума от 2016 г. За сметка на това обаче от ГЕРБ заявиха намерението си да изпълнят обещанието на Слави Трифонов, на което обаче лидерът на ИТН възрази остро с позиция в фейсбук.

От "Демократична България" също възразяват на преминаване на изцяло мажоритарен вот, но Христо Иванов даде заявка за провеждане на разговори и по тази тема.