Депутатите от 45-ото Народно събрание гласуваха оставката на министрите от кабинета "Борисов-3". Законотворците гласуваха депозираната оставка с пълно единодушие. Гръмки аплодисменти огласиха пленарната зала.

По време на дебатите за гласуването на оставката на кабинета Йордан Цонев от ДПС заяви, че когато спорът започнал, бил много впечатлен от думите на Александър Ненков, че целта на точката от дневния ред е да унизи българския премиер.

Слави Трифонов: Всичко по реда си, ГЕРБ няма да получат време

Слави Трифонов: Всичко по реда си, ГЕРБ няма да получат време

Заканва се, че сега номерът на ГЕРБ няма да мине, защото НС е друго

"Понеже е денят на Конституцията, някак си се чувствам задължен по точката да говоря малко за Конституцията. Не може да се твърди, че български премиер е унизяван, като се вика в Народното събрание, когато трябва да се яви пред Народното събрание, когато трябва да даде отчет, когато трябва да подаде оставка пред Народното събрание. За всеки българин това трябва да е въпрос на чест", коментира Цонев.

По думите му това поведение не било чест както за българския премиер, така и за министрите, а и за ГЕРБ като цяло. Конституцията повелява, че цялата власт произтича от народа, ние излъчваме изпълнителната власт и ние я контролираме. Властта в България трябва да се върне в българския парламент, настоя Цонев.

Той даде за пример отсъствието на премиера от пленарна зала за четиригодишното си управление и запита депутатите дали това поведение на министър-председателя било нормално. Йордан Цонев настоя парламентаризмът да бъде възстановен такъв, какъвто повелява Конституцията. Има институционална криза, която се изразява в нарушената координация и контрол между институциите, в нарушения диалог между институциите, а Конституцията повелява да има диалог, координация и взаимен контрол, настоя Цонев.

Борисов събра министрите и излезе в отпуска

Борисов събра министрите и излезе в отпуска

Премиерът се захващал сериозно да работи по подготовката на новото правителство

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че оставката не е просто формален юридически акт, загубен в спор. Това е логически завършек на една вредна политика в последните години, посочи Нинова и допълни, че това е една политика, разградила държавността и ни докарала до последните места в Европа.

Тя предупреди, че оставката е само пропукване на модела, но предстои още много работа преди да бъде отстранен този модел от управлението на страната. "Днес повече от всякога се очаква промяна. Ние в последните 4 години не само искахме промяна, но я формулирахме в пет вота на недоверие. Времето доказа, че сме били прави и всички ни аргументи се виждат ясно", посочи Нинова.

Според нея някои виждат промените чрез промяна в Конституцията, но преди да се промени Основният закон, трябва да се промени сегашното.

Христо Иванов от "Демократична България" поздрави всички юристи за деня на Конституцията. Днес е денят, в който не можем да не кажем, че има много описания за кризата на държавността и наистина оставката не е просто формален акт, а тя трябва да се превърне във вододел - властта да се върне в институциите, настоя Иванов.

Първата караница в 45-то НС - за оставката на кабинета
Обновена

Първата караница в 45-то НС - за оставката на кабинета

Стегнете се, направете си кабинет и този на Бойко Борисов ще отиде в историята, каза Ненков

Удържането на републиката и на властта трябва да бъде публична, а не бащиния - това е, което ние всички трябва да правим. Това е голямата национална задача, категоричен бе Христо Иванов.

Арман Бабикян от коалицията "Изправи се! Мутри вън" настоя да се върви по дневния ред, а не да се слушат лекции на министри в оставка. За страната ни е по-голям проблем кои министри носят денонощно маска на Бойко Борисов, подчерта Бабикян. Той поиска още веднъж депутатите да вървят по дневния ред. А по темата за депутатите, правили си селфи в болниците, се закани, че ще направи изложба от тях в Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Ива Митева му направи забележка и го увери, че се движат по дневния ред.

Бойко Борисов депозира оставката на кабинета
Обновена

Бойко Борисов депозира оставката на кабинета

Оставката е депозирана чрез деловодствата на двете институции

Според Бабикян оставката на "Борисов-3" е трябвало да бъде подадена още миналата година, когато хората протестирали по десетките площади на градовете в България и чужбина. Той благодари на хората, които се борили за оставката на Борисов.

"Честита оставка най-накрая на мутрата". Така депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира лаконично оставката на министрите от кабинета "Борисов-3".

Йорданов не отговори на въпрос на журналистите дали ще подкрепят идеята на ГЕРБ за мажоритарния вот. Той призова журналистите спокойно да прочетат какво е написал Слави Трифонов на Фейсбук страницата си с аргумент, че медиите са достатъчно умни.

Оставката на кабинета "Борисов-3" бе приета в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който от повече от година не е влизал в пленарната зала на парламента и дори депозира оставката си от поста писмено, а не лично пред новите депутати, преди да обяви, че излиза в отпуска. Това негово действие възмути Мика Зайкова, доайенът на 45-ото народно събрание и председателстваща първото му заседание. Днес премиерът трябваше да бъде изслушан в парламента за Плана за възстановяване и устойчивост. С излизането на Борисов в отпуск обаче това очевидно няма да се случи.