На основание член 111, ал. 2 от Конституцията на Република България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставка на ръководения от него Министерски съвет.

Такова съобщение бе получено от пресцентъра на Министерски съвет минути след 9.30 и след официалния старт на 45-то Народно събрание

Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, е било депозирано днес до председателя на Народното събрание чрез деловодствата на двете институции.

В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението, се посочва още в съобщението. 

Даниел Митов ще е премиерът на ГЕРБ

Даниел Митов ще е премиерът на ГЕРБ

Цвета Караянчева може да поеме отново ръководството на парламента

Първото заседание на Народното събрание се провежда под ръководството на най-възрастния представител Мика Зайкова. В залата като избрани депутати присъстват и министри от кабинета - вицепремиерът Томислав Дончев, Деница Сачева, МТСП, Костадин Ангелов, МЗ,Красен Кралев, ММС и др.

Премиерът Бойко Борисов не присъства в залата на Народното събрание.

"Това или е срам пред народа и пред вас - да дойдат тук да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция." Така коментира председателят на парламента за днешното Народно събрание Мика Зайкова съобщението за депозираната оставка на Министерски съвет, което прочете от трибуната на Народното събрание. По думите й "все пак сме парламентарна република".