Премиерът в оставка Бойко Борисов събра кабинета на извънредно заседание след края на първото заседание на 45-то Народно събрание. Освен коментар по актуалната политическа обстановка стана ясно, че той излиза и в отпуска.

Съжалявам искрено, че още в първия ден на новото Народно събрание има излъгани очаквания и стана ясно, че енергията на младите хора, желаещи по-добър живот, беше използвана, за да се намърдат в парламента добре забравени стари лица. Това заяви премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

Той напомни, че доскоро усилено се е говорело за искането за мажоритарен вот и отказът от него е бил определян като "държавен преврат", с което нападна партията "Има такъв народ", които още през 2016 г. организираха референдум с едно от исканията за мажоритарни избори. И тогава Борисов обеща ГЕРБ да поемат инициативата в парламента. 

Министър-председателят бе категоричен, че ГЕРБ ще внесат мажоритарни избори и "ако искат, да ги приемат". "Не мога да бъда ябълка на раздора. Отказах да бъда депутат, да бъда премиер. Но още първия ден има излъгани очаквания. Защото се говореше много усилено за искане за мажоритарен вот и дори бе казано, че отказът от това е държавен преврат. Затова ние ще си внесем законопроекта, но онези, които толкова години говориха, че е най-важното да има мажоритарен вот, ще се плъзнат по популистката плоскост да направим партийната субсидията 1 лев и да вкарат цялата политическа класа в ръцете на олигархията, на тези които във всяко интервю не пропускат да кажат, че са платили протестите. Така че съм убеден, че това ще стане в парламента", каза Бойко Борисов

Утре викат Борисов в НС

Утре викат Борисов в НС

Засега депутатите остават в старата сграда – Партийният дом е в ремонт

Борисов изтъкна, че "новите лица" в парламента в действителност не са никак нови, а добре забравени стари лица и даде за пример Кристиан Вигенин, Атанас Атанасов, Татяна Дончева, Мая Манолова, Корнелия Нинова и Христо Иванов.

"Възхищавам се на младите хора, които се бунтуват, които искат по-добър живот, но съжалявам искрено, че те бяха използвани от платените протестъри. Имаше енергия, имаше млади хора, които действително искат да се променя държавата непрекъснато - именно тези хора генерират енергията и промяната. Но те бяха използвани, за да може тези стари муцуни отново да се намърдат в парламента", подчерта премиерът.

Той заяви, че започва сериозна работа по подготовката на новото правителство, което ще бъде предложено от поставените на първо място от избирателите на отминалите вече избори. По негови думи трябва да се даде визия как ще изглежда един балансиран, евроатлантически кабинет. Трябва да свършим работата качествено и да подготвим добро правителство, настоя премиерът. Борисов обяви, че възнамерява да работи целенасочено по темата и по тази причина излиза в отпуск, като ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев.

Малко по-късно стана ясно и че Бойко Борисов е разпуснал Националния оперативен щаб.

Десислава Атанасова: Време е шоуто да приключи, в политиката няма скечове

Десислава Атанасова: Време е шоуто да приключи, в политиката няма скечове

Злобата и жаждата за реваншизъм и мъст не са достатъчни

Борисов заяви още, че утре в парламента ще бъде депозиран Планът за възстановяване и устойчивост, така че депутатите да имат възможност да решат дали да до приемат, или да направят нов.

Припомняме, утре премиерът трябваше да бъде изслушан в парламента за Плана за възстановяване и устойчивост. С излизането на Борисов в отпуск обаче това очевидно няма да се случи.

Мая Манолова: ГЕРБ саботира Плана за възстановяване и устойчивост

Мая Манолова: ГЕРБ саботира Плана за възстановяване и устойчивост

Не е редно въпросът за предоставяне на 20 млрд. лв. да бъде тайна

На извънредното заседание днес бе гласувано и решението за започване на процес на планиране на прекратяване на участието на формирования от Въоръжените сили на Република България в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан "Решителна подкрепа" (RESOLUTE SUPPORT).

Решението следва проведената извънредна среща на 14 април 2021 г. на министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО, на която бе решено постепенното и контролирано изтегляне на мисията от 1 май 2021 г.

Това е 42-рият български контингент в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан "Решителна подкрепа", чийто състав в момента наброява 117 души.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна отличната професионална работа на българския контингент в Афганистан през годините. "Горди сме, че имаме славни и добри войници и офицери, които на рискова операция се справят чудесно. Те са изключително добре подготвени и дисциплинирани войни. Огромно благодаря за риска, който поемат, и че прославят родината", подчерта министър-председателят Борисов.

Тази сутрин малко след началото на първото заседание на новия парламент от пресцентъра на МС съобщиха, че оставката на правителството Борисов-3 е депозирана в деловодството на Народното събрание. Премиерът Борисов не дойде в пленарната зала.

Бойко Борисов депозира оставката на кабинета
Обновена

Бойко Борисов депозира оставката на кабинета

Оставката е депозирана чрез деловодствата на двете институции