Министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните-членки на НАТО взеха решение войските на Алианса да започнат да се изтеглят от Афганистан през тази година. Днес първите дипломати на съюзническите държави проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредна среща, на която обсъдиха присъствието на НАТО в Афганистан и ситуацията около Украйна.

От МВнР съобщиха, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и секретарят по отбрана Лойд Остин са в Брюксел, където е седалището на Алианса.

"През 2001 г. съюзниците заедно взеха решение за активиране на чл. 5 от Северноатлантическия договор за първи път в историята на НАТО. Днес, отново заедно, взеха решение за постепенно изтегляне от 1 май 2021 г. на контингентите в мисията "Решителна подкрепа". Процесът ще продължи няколко месеца. С поетапното изтегляне на мисията на НАТО в Афганистан не се прекратява ангажиментът на съюзниците към стабилността в страната." - се казва в съобщение на Алианса.

САЩ напускат Афганистан на 11 септември

САЩ напускат Афганистан на 11 септември

Очаква се Байдън да обяви плана

В изявлението се посочва, че това ще позволи отварянето на нова страница в отношенията с Афганистан.

"В процеса на прекратяване на мисията съюзниците ще следват отговорен подход, с цел запазване на постигнатото през последните 20 години, включително по защитата на човешките права, особено правата на жените, децата и малцинствата." - подчертават съюзниците.

В момента 42-ият български контингент продължава да е част от мисията "Решителна подкрепа" и ще бъде изтеглен съгласно решенията, взети от съюзническите страни.

По отношение на Украйна министрите обсъдиха струпването на руски войски и въоръжение в близост до границите на страната и на територията на незаконно анексирания полуостров Крим, както и свързаната с това ескалация на напрежението. Съюзниците единодушно осъдиха руските действия и потвърдиха твърдата си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, отбелязват от МВнР.

Блинкън и Столтенберг обсъдиха Русия и Афганистан

Блинкън и Столтенберг обсъдиха Русия и Афганистан

Москва отговори остро на определянията "руска агресия в Украйна"