Държавният секретар Антони Блинкън е обсъдил основно Русия и ситуацията в Източна Украйна по време на телефонния си разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това са съобщили от Държавния департамент в понеделник, цитирани от The Hill. Двамата са се обединили около необходимостта от деескалация на напрежението по границата между Русия и Украйна, където хиляди руски войски се събраха на фона на вълнения в контролираната от Украйна провинция Донбас.

Германия: Русия да обясни защо прехвърля войска

Германия: Русия да обясни защо прехвърля войска

Тревога в Берлин

Постоянното повтаряне на призивите и фразите на САЩ към Русия да "изостави агресивните действия" обезценяват тези изявления на Вашингтонкоментира по-рано в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Определено има девалвация на такива фрази. Тези призиви да се откажем от някакви ефимерни агресивни действия, заплахи, ще ни заставят да плащаме цена. Колкото повече произнасяте такива фрази, толкова повече те се обезценяват", обясни той, коментирайки изявленията на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че президентът Джо Байдън остава ангажиран с позицията, че Русия ще трябва да "плати цената", ако действа "агресивно и безотговорно".

Според говорителя на Кремъл Русия никога не е представлявала и не представлява заплаха за никого, нито пък е извършвала агресивни действия.

Двама украински войници са били убити при сблъсъци с проруски сепаратисти в разкъсаната от войната източна част на Украйна, съобщиха украинските военни, като Киев отново обвини Москва в струпването на десетки хиляди войници на границата му.

През последните седмици в Източна Украйна редовно избухват сблъсъци, подкопавайки примирието, постигнато с посредничество миналата година, което породи надежди за прекратяване на конфликта, избухнал през 2014 г., след като Русия анексира Крим.

"Секретарят Блинкън и генералният секретар Столтенберг също така обсъдиха перспективите за напредък в мира в Афганистан, както и плановете за предстоящата Среща на върха на НАТО, се казва още в изявлението на Държавния департамент.

САЩ все още мислят върху изтеглянето от Афганистан до 1 май

САЩ все още мислят върху изтеглянето от Афганистан до 1 май

Вероятно планът ще претърпи промени

Блинкън обяви миналата седмица плановете си да се срещне с представители на НАТО в Брюксел от вторник до четвъртък. Отделно ще проведе двустранни и многостранни срещи с европейски колеги, за да обсъди ключови приоритети и споделени предизвикателства.

Припомня се, че администрацията на Байдън все още не е обявила дали САЩ ще спазят поставения краен срок за изтегляне на бойните войски от Афганистан 1 май. Съгласно споразумението между САЩ и талибаните от миналата година американските войници трябва да се изтеглят до 1 май, но през март президентът Джо Байдън заяви, че "трудно" ще бъде спазен крайният срок.

Талибаните отхвърлиха предложението на афганистанския президент Ашраф Гани за провеждане на избори по-късно тази година.