САЩ и талибанското движение подписаха дългоочакваното мирно споразумение в катарската столица Доха.

Американският държавен секретар Майк Помпео изброи ключовите условия на сделката между САЩ и талибаните.

"Спазвайте обещанията си, прекъснете връзките си с Ал Кайда. Продължавайте борбата срещу Даеш ", каза Помпео, обръщайки се към талибаните.

Той добави, че споразумението е "истинско изпитание", като подчерта, че Вашингтон ще калибрира темпото на изтеглянето на войските с действията на талибаните.

САЩ и талибаните постигнаха примирие в Афганистан?

САЩ и талибаните постигнаха примирие в Афганистан?

Източникът изясни, че споразумението за седемдневно "намаляване на насилието" ще бъде последвано от започване на мирни преговори в рамките на 10 дни

Преди това американското и афганистанското правителство пуснаха съвместно изявление преди споразумението на САЩ с талибаните, в което Вашингтон се ангажира да изтегли военни служители на САЩ и НАТО от централноазиатската държава в рамките на четиринадесет месеца.

В съответствие със съвместната оценка и решителността между Съединените щати и Ислямска република Афганистан, САЩ, техните съюзници и коалицията ще завършат изтеглянето на останалите си сили от Афганистан в рамките на 14 месеца след обявяването на тази съвместна декларация и Споразумение между САЩ и талибаните ", се казва в текста.

Според декларацията САЩ ще намали броя на своите войски в страната до 8 600 в рамките на 135 дни след влизането в сила на споразумението с талибаните.

Талибаните и САЩ намаляват насилието в Афганистан през следващите 5 дни

Талибаните и САЩ намаляват насилието в Афганистан през следващите 5 дни

Периодът за намаляване на насилието ще започне през следващите пет дни

Вашингтон също обеща да се въздържа от използването на сила за запазване на териториалната цялост на Афганистан и се ангажира да не се намесва във вътрешните работи на страната.

От своя страна Кабул обеща да ангажира Съвета за сигурност на ООН, за да премахне талибаните от списъка си с санкции до 29 май.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът подкрепя подписването на мирното споразумение между САЩ и талибаните.

"Тази сделка е победа за мир, победа за афганистанците", заяви Столтенберг.

От 2018 г. Вашингтон и талибаните се опитват да договорят мирно споразумение, което да гарантира изтеглянето на чужди войски от Афганистан в замяна на гаранцията на движението, че страната няма да стане сигурно убежище за терористите. Представителите на партиите редовно се събират в Доха, за да решат проблема.

Талибаните предложиха на САЩ временно спиране на огъня

Талибаните предложиха на САЩ временно спиране на огъня

Предложението се разглежда като възможност за евентуално мирно споразумение