САЩ постигнаха предварително споразумение с талибаните за спиране на огъня, което ще влезе в сила "много скоро" и може да доведе до изтегляне на американските сили от Афганистан.

Това съобщи висш американски представител пред Асошиейтед прес.

Тръмп подкрепя мирната сделка с талибаните

Тръмп подкрепя мирната сделка с талибаните

Нов мир се задава в Афганистан

Източникът изясни, че споразумението за седемдневно "намаляване на насилието" ще бъде последвано от започване на мирни преговори в рамките на 10 дни. Те ще покриват цялата страна, включително и афганистанските правителствени сили. Има индикации, че примирието ще бъде обявено официално най-рано през уикенда.

Представителят поясни, че талибаните са поели ангажимент да прекратят самоубийствените атентати и нападенията с крайпътни бомби, както и с ракети. Висшият американски представител добави, че САЩ ще съблюдават примирието и ще преценят дали се спазва.

Мирно споразумение с талибаните този месец, ако намалят насилието поне за 10 дни

Мирно споразумение с талибаните този месец, ако намалят насилието поне за 10 дни

Тази сделка може да доведе до изтегляне на американските войски от Афганистан

Ако талибаните спазят договореностите, споразумението за "намаляване на насилието" ще бъде последвано от подписване на споразумение, което ще постави начало на процес на мирни преговори, в които ще участват всички афганистански страни.

Представител на талибаните, запознат с договореностите, коментира, че второто споразумение ще бъде подписано на 29 февруари и на 10 март ще започне диалог в страната. Източникът каза още, че Германия и Норвегия са предложили да бъдат домакини на преговорите, но все още не е взето решение къде да се проведат.

Талибаните готови да разговарят с Кабул само след сделка със САЩ и Русия

Талибаните готови да разговарят с Кабул само след сделка със САЩ и Русия

Обсъжда се възможността за временно примирие между талибаните и Афганистан

Този талибански представител добави, че изтеглянето на чуждестранните войски ще започне постепенно и ще приключи в рамките на 18 месеца.

В края на миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп прекрати мирните преговори заради атака, при която загинаха двама американци.

Днес държавният секретар Майк Помпео и военният министър Марк Еспър се срещнаха с афганистанския президент Ашраф Гани в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.