Мирен договор между САЩ и талибаните може да бъде подписан този месец, ако талибаните значително намалят насилието, като тази сделка може да доведе до изтеглянето на американските войски от Афганистан, заявиха в сряда два източници на афганистанското правителство и западен дипломат, съобщава "Ройтерс".

Информацията е ден, след като афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че е имало възможен пробив в преговорите между САЩ и талибаните в Катар.

Западният дипломат в Кабул заяви, че преговарящите от САЩ работят над идеята талибаните да се споразумеят за намаляване на насилието поне за 10 дни, без да има сериозно нарушение.

Талибаните готови да разговарят с Кабул само след сделка със САЩ и Русия

Талибаните готови да разговарят с Кабул само след сделка със САЩ и Русия

Обсъжда се възможността за временно примирие между талибаните и Афганистан

Потенциалната сделка ще наложи период на прекратяване на огъня между афганистанско-американската коалиция и талибаните, с надеждата за постигане на мирно споразумение в близко бъдеще.

"След тези 10 дни и двете страни могат да провеждат преговори и да затвърдят планове за провеждане на диалог", обяснява дипломатическият източник.

Понастоящем в Афганистан има около 13 000 американски войници, както и хиляди други войници на НАТО, 18 години след като коалицията, ръководена от САЩ, нахлу в страната след атаките на "Ал Кайда" срещу САЩ на 11 септември 2001 г.

Новината за потенциално споразумение за намаляване на насилието идва на фона на продължителни атаки в страната.

Скок на атаките в Афганистан през 2019 година

Скок на атаките в Афганистан през 2019 година

Въпреки преговорите между САЩ и талибаните

Специалният генерален инспектор за възстановяване в Афганистан оцени, че е имало рекордно голям брой атаки, извършени от талибаните и други антиправителствени сили през последните три месеца на 2019 г.

Старши командири на талибаните при условие на анонимност заявиха, че талибанските лидери все още са категорични, че спазват примирие, без да го обявяват, като се позовават на отказа на талибаните да обявят публично, докато САЩ не подпишат писмено споразумение.

"Ние ще спрем всички атаки в замяна на ангажимента на САЩ да прекратят всичките си операции срещу нас в Афганистан", обяснява командир на талибаните.

Генерал Макензи предупреждава за увеличена иранска активност в Афганистан

Генерал Макензи предупреждава за увеличена иранска активност в Афганистан

Вижда риск за американските и коалиционните войски там