Наблюдава се увеличаване на иранската активност в Афганистан, което представлява риск за американските и коалиционните войски там, коментира висш американски военен, докато заплахата от Техеран продължава да расте в Близкия изток, съобщава АП.

Генерал Франк Макензи, главнокомандващ на САЩ за Близкия изток, направи необявено посещение в Афганистан тази седмица. Той обясни пред репортери, пътуващи с него, че наблюдава "тревожна тенденция" на иранска злонамерена намеса.

"Иран винаги се е бъркал малко в Афганистан, но те виждат може би възможност да се занимаят с нас и коалицията тук чрез своите пълномощници. И така, ние сме много загрижени за това", допълва той.

Предупрежденията на Макензи са само седмици след като Иран изстреля ракети по две бази в Ирак, където са разположени американски сили. Никой не бе убит, но няколко десетки американски войници получиха мозъчни травми. Ударът бе отмъщение за американски дрон в Ирак, който уби иранския генерал Касем Солеймани.

64 вече са ранените при ракетния удар на Иран по базите на САЩ в Ирак

64 вече са ранените при ракетния удар на Иран по базите на САЩ в Ирак

Диагностицирани са с леки черепно-мозъчни травми

Иран отдавна предоставя пари, подкрепа и оръжие за шиитските милиции в Афганистан. Тъй като войната в Сирия се разгорещи през последните години, Иран опита да привлече шиитите от Афганистан и други части на региона, за да помогне на президента Башар Асад.

И тъй като тази война затихва, хиляди се завърнаха у дома. Афганистански представители се опасяват, че Иран все още подкрепя и организира членовете на милицията и че те могат да представляват заплаха за войските, жителите и правителството.

Макензи, който напусна Афганистан в петък след тридневно посещение, заяви, че коалицията работи с правителството на Афганистан за наблюдение на ситуацията и предотвратяване на всякакви проблеми.

Междувременно кампания на коалицията срещу талибаните също продължава, дори докато САЩ работят за постигане на мирно споразумение с бунтовниците.

САЩ и талибаните водят преговори за намаляване на военните действия или прекратяване на огъня, за да позволят подписването на мирно споразумение, което би отворило пътя към по-широко следвоенно споразумение за афганистанците и ще позволи изтеглянето на повечето, ако не и на всички сили на САЩ и коалицията.

Докато Залмай Халилзад, пратеник на Вашингтон за преговори с бунтовниците, работи за сключване на сделка в Катар, талибаните продължават почти ежедневните атаки, а коалицията и нейните афганистански партньори продължават да нанасят удари срещу бунтовниците.

САЩ хвърлили рекорден брой бомби в Афганистан през 2019 г.

САЩ хвърлили рекорден брой бомби в Афганистан през 2019 г.

Според вестника изглежда Вашингтон се опитва да изтръгне отстъпки от талибаните на масата за преговори

Миналата година САЩ са хвърлили повече бомби в Афганистан, отколкото предишни години, докато се борят с талибаните и филиал на "Ислямска държава".

И двете страни гледат на насилието като начин да тласкат другата към по-добра сделка.

"Коалицията ще окаже натиск върху талибаните да дойдат на масата за мир. Винаги сме били много ясни за това", коментира Макензи в интервю в новия Център за командване на специални операции на НАТО.

"Ако не дойдат, те ще продължат да бъдат удряни и ще бъдат удряни силно", допълва той. Все пак той говори по-оптимистично за възможността за някакъв вид споразумение.

Макензи, който за първи път служи в Афганистан като полковник през 2004 г. и се завърна като генерал с една звезда през 2009 г., заяви, че през тези години няма път към мира. Сега е възможно политическо споразумение, ако талибаните са готови да сложат разумни предложения на масата.

"Няма да казвам, че нещата се подобряват, но не съм готов да кажа и че завинаги това ще бъде статуквото. Това е ново, различно е и предлага решение, ако страните биха били достатъчно отзивчиви и мъдри, за да го приемат."

В Афганистан е загинал ръководител на атаката на САЩ срещу Солеймани

В Афганистан е загинал ръководител на атаката на САЩ срещу Солеймани

Той е висш офицер от ЦРУ, ръководещ операциите в Близкия изток

Попитан за заявеното желание на администрацията на Тръмп да намали присъствието на американските войски в Афганистан до около 8 600, Макензи би казал само, че досега не е получил заповед да връща войски у дома.

Той отказа да коментира дали оттеглянето може да зависи от отстъпките в мирните преговори с талибаните. Той обаче добави, че вярва, че афганистанските сили за сигурност стават все по-добри.

Ключова цел на САЩ е да подобри възможностите на афганистанските сили, така че те да могат да осигурят собствената си страна, ако коалиционните войски напуснат.

В Комбинираната зала за информираност за ситуации, където коалицията и афганистанските сили координират бойните мисии, Макензи заяви, че предишните усилия за по-добра комуникация не са успели.

"Бях тук през 2009 г., когато за първи път се опитахме да направим експеримента, не се получи", каза той на командирите и служителите. Зад тях стена с големи екрани показва планирани военни операции, видеонаблюдение в реално време на малки групи и трафик на различни места.

Един екран предоставя информация, която да помогне за идентифициране на приятелските сили.

В по-ранните усилия, "нямахме правилните хора. Моето усещане сега е, че имаме правилните хора", които са готови да споделят информация и да я предават на войските, които могат да действат спрямо нея.

Центърът се управлява от Командването на специалните операции на НАТО и координира главно коалиционните и афганистанските командоси за борба с тероризма, но също така включва някои операции на афганистанската национална армия.

Американски генерал видя "непосредствена" заплаха от страна на Иран

Американски генерал видя "непосредствена" заплаха от страна на Иран

Ген. Франк Макензи смята, че са изправени пред нападение всеки момент