Броят на военнослужещите на САЩ, които са били ранени при ракетния обстрел на Иран по американските бази в Ирак, нарасна до 64 души, съобщиха от Пентагона.

Според американското военно министерство пострадалите са диагностицирани с леки черепно-мозъчни травми. Тази диагноза е била поставена на още 14 военнослужещи в сравнение с предишния доклад, който беше публикуван в сряда.

Тридесет и девет души от пострадалите вече са се върнали на служба.

Ракетните удари на Иран: Вече 50 войници на САЩ диагностицирани с мозъчни травми

Ракетните удари на Иран: Вече 50 войници на САЩ диагностицирани с мозъчни травми

Първоначално САЩ твърдяха, че няма пострадали техни военнослужещи

На 3 януари САЩ извършиха операция с безпилотен самолет в иракската столица Багдад, при която ликвидираха висшия ирански генерал Касем Солеймани. В отговор Иран предприе ракетни нападения срещу иракски бази, където са разположени американски военнослужещи.

Първоначално президентът на САЩ Доналд Тръмп и ръководството на Пентагона заявиха, че няма жертви и пострадали при ракетния обстрел на Иран. Тръмп акцентира върху това, когато обясни решението си да не отвръща на удара на Иран и да се ограничи до налагането на нови санкции.

След това американските военни бяха принудени да признаят, че има пострадали. Освен това броят им непрекъснато се увеличаваше. Пентагонът обясни това с факта, че симптомите на нараняванията може да не се появят веднага и първоначалната оценка на състоянието на военните може да се различава от окончателната диагноза.

Пентагонът: 34 американски войници са пострадали при ракетните удари на Иран

Пентагонът: 34 американски войници са пострадали при ракетните удари на Иран

Говорител на Пентагона поясни, че 8 войници, които преди са били прехвърлени в Германия, са преместени в САЩ