Пентагонът обяви, че вече 50 американски военнослужещи са били диагностицирани с травми на мозъка след ракетните удари на Иран срещу военна база в Ирак по-рано този месец, 16 души повече, отколкото американските военни обявиха по-рано, съобщават американските медии.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и други високопоставени официални лица първоначално обявиха, че при атаката на Иран на 8 януари не е убит или ранен нито един американски военнослужещ.

"Към днешна дата 50 американски военнослужещи бяха диагностицирани" с мозъчни травми, уточни говорителят на Пентагона подполковник Томас Кембъл в изявление за нараняванията при нападението над военновъздушната база Айн ал Асад в Западен Ирак.

Симптомите на пострадалите включват главоболие, замаяност, чувствителност към светлина и гадене.

Тридесет и един от 50-те пострадали са били лекувани в Ирак и са се върнали на служба, включително 15 от диагностицираните най-наскоро, уточни Кембъл.

Осемнадесет души от пострадалите са били изпратени в Германия за допълнителни прегледи и лечение, а един е бил изпратен в Кувейт и след това се е върнал на служба.

"Това е състоянието към момента и броят на пострадалите може да се промени", заяви Кембъл.

Пентагонът: 34 американски войници са пострадали при ракетните удари на Иран

Пентагонът: 34 американски войници са пострадали при ракетните удари на Иран

Говорител на Пентагона поясни, че 8 войници, които преди са били прехвърлени в Германия, са преместени в САЩ

В петък Пентагонът обяви, че са пострадали 34 души.

Миналата седмица Тръмп изглежда омаловажи нараняванията, отбелязвайки, че "чух, че имат главоболие и няколко други неща".

Това предизвика критики от американски военни ветерани. Уилям Шмиц, който е национален командир на организацията Ветерани от чуждестранните войни, заяви, че групата "очаква извинение от президента към нашите военнослужещи мъже и жени за неговите подвеждащи коментари".

Според Пентагона около 408 000 военнослужещи са били диагностицирани с травми на мозъка от 2000 г. насам.

Иран изстреля ракети по базата Айн ал Асад в знак на отмъщение за убийството от страна на САЩ на ген. Касем Солеймани, висш генерал от Иранската революционна гвардия, при удар с безпилотен самолет в района на международното летище в Багдад на 3 януари.

Ракетните атаки бяха връхната точка на насилието, започнало в края на декември, като и двете страни се въздържаха от по-нататъшна военна ескалация.