Иран съобщи, че е изстрелял десетки ракети земя-земя по иракската база "Айн ал Асад", където са разположени американски войски.

Това е в отговор на убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани, предаде АП.

Ракетните атаки срещу американските бази в Ирак са "законна самозащита", а оценката на САЩ за ситуацията не трябва да се "основава на илюзии", коментира Мохамед Джавад Зариф цитиран от "Ройтерс".

Нови удари в Ирак

Нови удари в Ирак

Цел е била американска база

"Айн ал Асад" е военновъздушна база в западната иракска провинция Анбар. Атаката е извършена от звеното на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Засега не е ясно дали има пострадали при атаката и какви материални щети са нанесени.

Всяко отмъщение на САЩ може да доведе до всеобхватна война в Близкия изток, коментира съветник на иранския президент Хасан Рохани в "Туитър".

"Всяко военно действие от страна на САЩ ще бъде посрещнато с пълномащабна война в целия регион. Саудитците обаче биха могли да поемат по друг път - те биха могли да имат пълно спокойствие", обяснява Хесамедин Ашена.

Ракети удариха Иракски Кюрдистан

Ракети удариха Иракски Кюрдистан

Напрежение в Ирак

Иран не цели ескалация на напрежението или война, но ще се защитава при всяка агресия, каза иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Иран предприе пропорционални мерки за самоотбрана по силата на Член 51 от Устава на ООН, посочи Зариф.

Аятолах Хаменей пряко ръководи операцията.

Иранската революционна гвардия е заявила, че за всеки американски удар над иранска земя ще бъдат бомбардирани Израел и американските бази в страните от Персийския залив.

Предупреждават, че в случай на отговор на двете вълни от ракетни удари, ще последва трета, която ще унищожи Дубай и Хайфа.

Иракското правителство отрича да има пострадали иракчани при ударите.

САЩ готвят летище за бомбардировачи B-52 в Ирак

САЩ готвят летище за бомбардировачи B-52 в Ирак

И продължават да игнорират иракските власти за изтегляне на войски

Атаката се е случила половин час след изтичането на срока на националния траур в Иран, след като погребението на Солеймани бе отложено заради трагичен инцидент, при който тълпата стъпка десетки души

Американското военно министерство потвърди информациите за ракетен обстрел на Иран по обекти с американски военнослужещи.

Нападението е било с балистични ракети и е започнало 30 минути след полунощ. Следствие на заплахите на Иран през изминалите няколко дни са взети мерки за защита на военните в региона, се казва в съобщението.

Според Пентагона, информациите са за пострадали иракчани. Официално лице, цитирано от АП коментира, че информациите са "за много малко, ако изобщо има" някакви пострадали.

Иранските държавни медии, цитирани от "Ройтерс", твърдят, че има поне 80 жертви на САЩ при ракетните удари.

"Тасним", позовавайки се на източник в Ислямския революционен гвардейски корпус отбелязва, че в резултат на ракетни удари са унищожени 104 инфраструктурни съоръжения в американските военни бази.

Зариф към Тръмп: Виждал ли си подобно море от хора, не слушай клоуните си

Зариф към Тръмп: Виждал ли си подобно море от хора, не слушай клоуните си

Виждали ли сте подобно море от хора в живота си, Доналд Тръмп

Американски законодатели и отляво, и отдясно заявиха, че отправят молитви за военните, а говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посочи, че трябва да се работи да се гарантира безопасността на военнослужещите. Пелоси също призова "да се прекратят ненужните провокации от администрацията" и настоя Иран да спре насилието.

"Америка и светът не могат да си позволят война," заяви Пелоси.

От Белия дом обясняват, че президентът е информиран, следи ситуацията отблизо и е в консултации с екипа си по национална сигурност.

Служители от администрацията на президента Барак Обама коментираха в "Туитър", че мащабът на нападението на Иран в сряда няма да е оправдание за ответен военен удар от САЩ.

Техеран вече обяви, че се оттегля от ядрената сделка в отговор на убийството на Солеймани. Парламентът пък призова за изгонване на всички американски войници от Ирак.

Тръмп след атаката на Иран: Всичко е наред!

Тръмп след атаката на Иран: Всичко е наред!

Нашата армия е най-могъщата в света, изтъкна той