Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи се помоли пред останките на генерал Касем Солеймани, който беше убит от САЩ при удар с безпилотен самолет в Багдад. Атаката драстично увеличи напрежението между Техеран и Вашингтон, информира АП.

Иран дава $80 млн. за главата на Тръмп

Иран дава $80 млн. за главата на Тръмп

Организатор на погребението на генерал Касем Солеймани призова всички иранци да дарят по 1 долар

Стотици хиляди иранци излязоха по улиците, за да изпратят убития генерал.

Иран се закани да отмъсти, а вчера Техеран обяви, че се оттегля от ядрената сделка в отговор на убийството. Парламентът пък призова за изгонване на всички американски войници от Ирак.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи да налива масло в огъня, след като заплаши Ирак с милиарди долари компенсации или санкции, които никога не е виждал.

Дъщерята на Солеймани заплаши американската армия в Близкия изток, докато говори пред стотици хиляди в Техеран. Иранската държавна телевизия съобщи, че "милиони" хора са излезли по улиците.

Аятолах Али Хаменеи се помоли над ковчезите със Солеймани и другите жертви при атаката. Хаменеи, който имаше близки отношения с генерала, се разплака в един момент по време на традиционните мюсюлмански молитви за мъртвия. Тълпата също ридаеше.

Франция, Великобритания, Германия: Иран да се въздържа от насилие и да спазва ядрената сделка

Франция, Великобритания, Германия: Иран да се въздържа от насилие и да спазва ядрената сделка

Трите евросили изразяват и безпокойство от негативната роля, играна от Иран в региона

Наследникът на Солеймани, Есмаил Гаани, стоеше до Хаменеи, както и иранският президент Хасан Рохани и други лидери на Ислямската република. През последните седмици в Иран имаше национални протести заради скока на горивата, при които загинаха повече от 300 души, но убийството на Солеймани временно притъпи гнева.

Есмаил Гаани предупреди, че Иран ще си отмъсти и страната ще предприеме определени действия.

Гаани, дългогодишен заместник на Солеймани, сега поема Бригадите "Кудс" към Революционната гвардия на Иран, която докладва само пред Хаменеи. САЩ наложиха санкции на Гаани през 2012 г. за работата му по финансиране на операции на паравоенната организация по света, включително и за работата му с милиции в Ирак, Ливан и Йемен.

Иран ще стори "всичко" за прогонването на военните на САЩ от Близкия изток

Иран ще стори "всичко" за прогонването на военните на САЩ от Близкия изток

Това се зарече новият началник на "Ал Кудс"

По време на погребението иранци развяваха червени шиитски знамена, които традиционно символизират пролятата кръв на някого, който несправедливо е бил убит. Те призовават за отмъщение.

За първи път Иран организира подобна траурна процесия за един човек със служби в няколко града. Дори аятолах Рухолах Хомейни, основателят на Ислямската република, не е бил изпратен по подобен начин през 1989 г. Солеймани ще бъде погребан в родния му град Керман.

Кризата с Иран ще е локален проблем, според Мохамед Халаф

Кризата с Иран ще е локален проблем, според Мохамед Халаф

Убийството на Солеймани било по-значимо от това на бин Ладен

Междувременно стана ясно, че посланиците на страните членки на НАТО ще обсъдят ситуацията с напрежението между САЩ и Иран.