Групата "Е3", състояща се от Франция, Великобритания и Германия, призова Иран да се въздържа от каквито и да е насилствени действия и прикани Ислямската република да се върне към спазването на договореностите, предвидени в ядреното споразумение от 2015 г. между Техеран и световните сили, съобщава "Ройтерс".

Иран отмени ядреното споразумение

Иран отмени ядреното споразумение

Няма да спазва ограниченията за обогатяване на уран…

Трите европейски страни също така подчертаха важността на деескалацията на напрежението в Ирак и Иран и потвърдиха решимостта си да се борят срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

"Потвърждаваме отново ангажимента си да продължим борбата срещу "Ислямска държава", което остава приоритет. От съществено значение в това отношение е да запазим коалицията. Призоваваме иракските власти да продължат да оказват необходимата подкрепа на коалицията" срещу ДАЕШ (предвождана от САЩ), се изтъква в изявлението на Е3.

Иран ще стори "всичко" за прогонването на военните на САЩ от Близкия изток

Иран ще стори "всичко" за прогонването на военните на САЩ от Близкия изток

Това се зарече новият началник на "Ал Кудс"

"Готови сме да продължим разговорите с всички страни, за да допринесем за деескалиране на напрежението и възстановяване на стабилността в региона", добавят от групата E3.

Трите страни изразяват и безпокойство от негативната роля, играна от Иран в региона, по-специално от тази на елитните сили "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия под командването на ген. Касем Солеймани, който беше убит в Багдад при ракетно нападение на САЩ с безпилотен самолет .

По-рано иранската държавна телевизия, цитирайки изявление на администрацията на президента на Иран Хасан Рохани, обяви, че страната няма да спазва ограниченията в ядреното споразумение, касаещи обогатяването на уран, количеството на запасите от обогатен уран и изследователската дейност.

Тръмп заплаши Ирак с невиждани санкции - САЩ остават там, докато Багдад не плати милиарди

Тръмп заплаши Ирак с невиждани санкции - САЩ остават там, докато Багдад не плати милиарди

За военновъздушна база, за която САЩ дали милиарди