Иран официално обяви, че няма да спазва условията на ядрената сделка от 2015 г., постигната с международните посредници, предаде Би Би Си.

В официално изявление, предшествано от заседание на иранското правителство, се казва, че Техеран вече няма да се съобразява с ограниченията върху капацитета за обогатяване на уран, нивото на обогатяване и запасите от обогатен радиоактивен материал, изследванията и разработките в тази област.

МААЕ: Иран значително е надхвърлил лимита за обогатяване на уран

МААЕ: Иран значително е надхвърлил лимита за обогатяване на уран

Над 350 кг уранов хексафлуорид...

В изявлението се казва още, че страната ще продължи сътрудничеството с МААЕ и е възможно връщане към ядрената сделка, ако бъдат отменени санкциите и "се гарантират интересите" на Техеран.

През последните месеци нееднократно се съобщаваше, че Иран нарушава условията по ядрената сделка.

Иран наруши ядрената сделка – инжектира уранов газ в центрофугите във „Фордо”

Иран наруши ядрената сделка – инжектира уранов газ в центрофугите във „Фордо”

Това е поредният ход на Ислямската република, който води до нарушаване на ядрената сделка от 2015 г.

Изявлението на иранското правителство за денонсирането на ядреното споразумение беше направено на фона на ескалиращото напрежение, след като при атака на американски дрон беше убит иранският генерал Касем Солеймани, командващ бригадите Ал Кудс и шеф на иранските операции зад граница.

Вчера журналистът Мохамед Халаф, експерт по въпросите на Близкия изток, коментира, че идването на Солемайни в Багдад на 3 януари е целяло организирането на повторен щурм срещу посолството на САЩ и провокиране на заложническа криза, подобна на тази през 1979 г. в Техеран, когато американски дипломати бяха блокирани в сградата на американското дипломатическо представителство.

По данни на израелското разузнаване Солеймани е ръководил и организирането на атентата в Сарафово.

САЩ ликвидира лидера на Революционната гвардия на Иран

САЩ ликвидира лидера на Революционната гвардия на Иран

При ракетна атака срещу летището в Багдад, наредена от Тръмп

Припомняме, през 2015 г. Иран и шесторката международни посредници се споразумяха Техеран да осигури достъп на международни инспектори до ядрените инсталации на страната в замяна на облекчаване на международните санкции.

Още на следващата година беше съобщено, че Техеран нарушава условията по сделката. Такива опасения бяха изказвани нееднократно и впоследствие.

Иран нарушил ядреното споразумение

Иран нарушил ядреното споразумение

Това съобщиха дипломати и ирански новинарски сайт