Иран вече разполага с над 350 килограма уранов хексафлуорид, което е над допустимия лимит от 300 килограма, определен с договора за Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) и ограничителните мерки, предаде Дойче веле.

Иран значително е превишил ограниченията по СВПД за допустимото ниво на обогатяване на уран, се казва в поредния отчет на Международната агенция по атомна енергия, цитиран от dpa. Техеран разполага с 241.6 кг слабо обогатен уран. Това съответства на съответства на 357 кг уранов хексафлуорид, което е с 57 килограма над лимита.

Освен това Иран е обогатил урана до 4.5%. Според условията на споразумението, Иран не може да обогатява урана над ниво от 3.67%.

Британия и Франция подкрепят ядрената сделка с Иран в Г-7

Британия и Франция подкрепят ядрената сделка с Иран в Г-7

Иран няма да предоговаря съществуващата и чака ЕС да си изпълни ангажиментите

По-рано Техеран обяви, че смята да в началото на септември да повиши нивото на обогатяване на уран до 20%, както и че няма да спазва с ангажимента си по Виенското ядрено споразумение от 2015 г., с което постановена забраната за обогатяване над 3.6%.

Съвместният всеобхватен план за действие, който беше подписан от Иран и шесторката международни посредници - САЩ, Русия, Китай, Германия, Франция и Великобритания, предвижда Техеран да изпълни редица стъпки за ограничаване на ядрената си програма в замяна на отменянето на санкциите, въведени от САЩ и ЕС.

Иран с трета стъпка към намаляване на ангажиментите по ядрената сделка

Иран с трета стъпка към намаляване на ангажиментите по ядрената сделка

Зариф отказал среща с Тръмп в Белия дом

След като американският президент Доналд Тръмп обвини Иран, че нарушава ядреното споразумение и САЩ се оттеглиха от него през 2018 г., Тегеран обяви, че няма да спазва някои от поетите ангажименти по СВПД.

Иран възобновява дейностите си в ядрения реактор за тежка вода

Иран възобновява дейностите си в ядрения реактор за тежка вода

Това обяви ръководителят на Иранската организация за атомна енергия