Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф обяви, че Ислямската република възнамерява да предприе "трета стъпка" към намаляване на ангажиментите по ядреното споразумение от 2015 г., съобщава новинарската агенция ICANA, цитирана от "Ройтерс".

Иран: САЩ са уплашени от Зариф и прибягнаха до детинщини

Иран: САЩ са уплашени от Зариф и прибягнаха до детинщини

Вашингтон се страхува от топ дипломата на Ислямската република

"Третата стъпка към намаляване на ангажиментите по ядреното споразумение ще бъде направена при настоящата ситуация", обяви Зариф, но не разясни конкретно какви мерки ще предприеме Техеран.

"Обявихме, че ако споразумението не е изпълнявано напълно от другите, ние ще го прилагаме по същия непълен начин. И, разбира се, всички наши действия са в рамките на споразумението", каза Зариф.

По-рано тази седмица САЩ наложиха финансови санкции на Зариф. Отделно се появи информация, че външният министър на Иран е бил поканен от Белия дом да се срещне с американския президент Доналд Тръмп през миналия месец.

Зариф е поканен по време на среща със сенатор Ранд Пол в Ню Йорк на 15 юли, пише "Ню Йоркър", като се позовава на американски и ирански източници.

Иранците ни тестват в Ормузкия проток, обяви британски командир

Иранците ни тестват в Ормузкия проток, обяви британски командир

Иранците изглежда се стремят да изпитат решителността ни

На 14 юли Пол се е срещнал с Тръмп, за да обсъдят Иран, докато са играели голф.

Източниците поясниха, че Зариф е казал пред Пол, че не може да вземе еднолично решение за среща с Тръмп без да се консултира с Техеран. Зариф се притеснил, че срещата може да се превърне във фотосесия. В крайна сметка Техеран е отклонил поканата.

САЩ водят кампания за оказване на "максимален натиск" върху Иран с цел да принудят Техеран да преговаря с Вашингтон за ново ядрено споразумение.

През миналия месец ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи заявил пред ирански депутати, че страната ще рестартира дейностите в обекта за тежка вода в Арак.

Повечето американци одобряват военни действия срещу Иран и КНДР

Повечето американци одобряват военни действия срещу Иран и КНДР

60 на сто анкетираните вярват, че КНДР и Иран са реална заплаха за националната сигурност на САЩ

Индустриалният комплекс в Арак, Западен Иран, беше ключов въпрос по време на преговорите. Комплексът все още не е завършен.

През юли иранският президент Хасан Рохани предупреди европейските държави, че ако не защитят икономиката на Ислямската република, Техеран ще възобнови строителството на индустриалния комплекс.