Повечето американци са на мнение, че Иран и КНДР представляват риск за сигурността на САЩ, показва проучване на Фокс нюз, публикувано на фона на напрежението с двете държави.

60 на сто анкетираните вярват, че КНДР и Иран са реална заплаха за националната сигурност на САЩ. 53 на сто пък подкрепят военни действия срещу Ислямската република, за да попречат на Техеран да се сдобие с ядрени оръжия. 57% споделят същата позиция и по отношение на ядрената програма на КНДР. 30% и 36% от американците са против военни действия съответно срещу Иран и Северна Корея.

Иран изпита балистична ракета

Иран изпита балистична ракета

Ракетата е изстреляна от южното крайбрежие на Иран и е паднала източно от Техеран

Проучването (21-23 юли 2019 г.) е проведено преди Иран и КНДР да изпитат ракети през миналата седмица.

Демократите е по-вероятно да мислят, че КНДР (68%) представлява заплаха за националната сигурност от Иран (57%), докато при републиканците е обратно (за Иран 65%, а за КНДР - 53 на сто).

Северна Корея е изстреляла най-малко 1 ракета с малък обсег

Северна Корея е изстреляла най-малко 1 ракета с малък обсег

Възможно е ракетите да са били две…

Респондентите не са доволни от действията на президента Доналд Тръмп по отношение на двете държави. 39% одобряват, а 46 на сто не одобряват политиката на американския лидер към Иран, а при КНДР е съответно 39 и 49%.

Относно репутацията на САЩ на глобално ниво 54 на сто са на мнение, че държавата е по-малко уважавана по света днес в сравнение преди четири години. 29% обаче смятат обратното, а 14% вярват, че е същото положение.

В проучването са участвали 1004 души.