Иран е изпитал балистична ракета със среден обхват Shahab-3 в сряда, обяви американски военен представител, който увери, че ракетата не представлява заплаха за американските или други западни кораби и военни бази в региона, пише "Ню Йорк таймс".

Иран: Ако САЩ започнат война, ще ударим всичките им бази в региона

Иран: Ако САЩ започнат война, ще ударим всичките им бази в региона

Иранският президент Хасан Рохани намекна, че иска деескалиране на кризата с Великобритания чрез размяна на танкерите

Ракетата е изстреляна от южното крайбрежие на Иран и е паднала източно от Техеран, поясни източникът и добави, че е прелетяла разстояние от 1100 километра. През целия полет ракетата е останала във въздушното пространство на Ислямската република.

Източникът отбеляза, че внимателно са следили полигона, докато Иран е подготвял ракетното изпитание.

Въпреки опитите на Пентагона да минимизира стратегическата важност на проведения в сряда пуск, изглежда тестът е политическо съобщение от Иран и послание към Европа.

Рохани: Иран е готов да преговаря, но няма да капитулира

Рохани: Иран е готов да преговаря, но няма да капитулира

Той не конкретизира за какви точно преговори говори

Изпитанието на ракети не е забранено от ядрения договор от 2015 г. Но Съветът за сигурност на ООН прокара резолюция, с която призовава Иран да не изпитва балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави, както и балистични ракетни технологии.

Shahab-3 е в арсенала на Иран от две десетилетия. Базирана на севернокорейски дизайн, наричана No-Dong, ракетата е с обсег на действие 1000 километра. Но има вариации, които могат да достигнат до Европа.

Израелски и западни експерти обаче алармират, че ракетата може да бъде снабдена с ядрен заряд.

Няколко часа след изпитанието на Иран Северна Корея изстреля две ракети.