Военният съветник на иранския върховен лидер предупреди, че всяка промяна в статута на Ормузкия проток ще отвори вратата към опасен сблъсък.

"Ал Джазира" цитира Хусеин Дехган, командир на елитната Революционна гвардия на Иран, който е заявил пред канала, че Техеран няма да преговаря с американската администрация при никакви обстоятелства и че ако Вашингтон реши да започне война, всички американски бази в региона ще бъдат атакувани. Според него всички държави трябва да могат да изнасят петрола си през протока или никой няма да може. По думите му Иран също няма да води преговори за ракетната си програма.

Рохани: Иран е готов да преговаря, но няма да капитулира

Рохани: Иран е готов да преговаря, но няма да капитулира

Той не конкретизира за какви точно преговори говори

Междувременно иранският президент Хасан Рохани намекна, че иска деескалиране на кризата с Великобритания чрез размяна на танкерите.

"Не се стремим към продължаване на напрежението с някои европейски държави", каза той. "Ако Великобритания се откаже от погрешните си действия в Гибралтар, ще получат ответния отговор от Иран", добави той.

Иран призова бъдещия британски премиер да не участва в игричките на "Екип Б"

Иран призова бъдещия британски премиер да не участва в игричките на "Екип Б"

Иран не се стреми към сблъсък

На фона на напрежението със САЩ Революционната гвардия на Иран пое контрол над танкер под британски флаг в петък. Конфискуването на кораба Stena Impero се разглежда като ответна мярка на задържането на ирански танкер в Гибралтар, който е заподозрян в транспортиране на петрол за Сирия, което е в нарушение на санкциите на ЕС.