Иран предупреди бъдещия премиер на Великобритания Борис Джонсън, че ще "защити" водите си в Персийския залив, информира АФП.

На фона на напрежението със САЩ Революционната гвардия на Иран пое контрол над танкер под британски флаг в петък. Конфискуването на кораба Stena Impero се разглежда като ответна мярка на задържането на ирански танкер в Гибралтар, който е заподозрян в транспортиране на петрол за Сирия, което е в нарушение на санкциите на ЕС.

"Поздравявам моя бивш колега Борис Джонсън за избирането му за премиер на Великобритания", написа министърът на външните работи на Иран Мохамед Зариф в "Туитър", след като Джонсън победи външния министър Джереми Хънт.

"Иран не се стреми към сблъсък. Но ние имаме 1500 мили крайбрежие на Персийския залив. Това са нашите води и ние ще ги защитим", предупреди той.

Топ дипломатът на Ислямската република призова Великобритания да не "прилага тактиките на "Екип Б". Той има предвид съветника по национална сигурност на президента на САЩ Джон Болтън, премиера на Израел Бенямин Нетаняху и принцовете на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които настояват за твърди действия срещу Иран.

"Екип Б" губи позиции в САЩ и сега се обръща към Великобритания", подчерта Зариф.