Британските кралски морски пехотинци и официални лица в Гибралтар задържаха супертанкер, заподозрян в пренасянето на суров петрол в Сирия, в нарушение на санкциите на Европейския съюз, съобщава правителството на Гибралтар, цитирано от "Ройтерс".

Правителството обяснява, че има основателни причини да смята, че корабът "Грейс 1" е превозил суров петрол до рафинерия "Баняс" в Сирия. "Тази рафинерия е собственост на субект, който е обект на санкции на Европейския съюз срещу Сирия", допълва главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо.

"С моето съгласие нашите пристанищни и правоохранителни органи потърсиха помощта на кралските морски пехотинци при извършването на тази операция." Правителството публикува регламенти за налагане на санкции срещу кораба и товара му.

Според разпространяваната информация корабът е плавал от Иран. Ако се потвърди, че товарът е ирански суров петрол и е за Сирия, това е в нарушение на санкциите на САЩ срещу износа на петрол от Ислямската република. Корабът е плавал по по-дълъг маршрут под Южна Африка вместо през Суецкия канал.

По документи танкерът е бил зареден с гориво в Ирак през декември, въпреки че не е отчетено, че е бил на иракско пристанище. Системата за проследяване на танкера е била изключена. Впоследствие танкерът се появил на иранско пристанище натоварен.

Данни показват, че корабът е 300 000 тона. Той е под панамски флаг и е управляван от базираната в Сингапур компания IShips Management Pte Ltd.