Корпусът на иранската Революционна гвардия съобщи, че е заловил британски танкер в Ормузкия проток, предаде Би Би Си, като цитира ирански държавни медии.

Припомняме, че ден по-рано Държавната телевизия на Иран обяви, че силите на Революционната гвардия са задържали чуждестранен танкер с 12 души екипаж, обвинен в контрабанда на петрол.

Революционната гвардия уточни, че задържаният кораб е същият, който те са изтеглили на буксир в неделя, след като той е изпратил сигнал за бедствие.

Няма данни за ранени. 

Иран задържал чужд танкер с 12-членен екипаж в Персийския залив

Иран задържал чужд танкер с 12-членен екипаж в Персийския залив

Обяви, че екипажът извършвал контрабанда на петрол

Собствениците на танкера Stena Impero, пътувал за Саудитска Арабия, казват, че не са успели да се свържат с кораба и се насочват на север към Иран. Компанията твърди, че на борда има 23 служители. 

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви по-рано, че страната му ще отмъсти за задържането на иранския супертанкер в Гибралтар, който беше натоварен с 2,1 млн. барела лек суров петрол за Сирия. Корабът беше задържан с помощта на британски морски пехотинци по-рано този месец край бреговете на Гибралтар.

Хаменеи нарече задържането на кораба "пиратство".

Аятолах Хаменеи се зарича Иран да отвърне на "пиратството" на Великобритания

Аятолах Хаменеи се зарича Иран да отвърне на "пиратството" на Великобритания

След задържането на ирански петролен танкер в Гибралтар

САЩ са били информирани за случая. Очаква се Вашингтон и Лондон да обсъдят инцидента. 

Задържането на кораба идва и в контекста на изостреното напрежение между САЩ и Иран във връзка с разпадането на ядреното споразумение от 2015 г., сключено между Техеран и световните сили.