Вождът на Иран аятолах Али Хаменеи обяви, че Иран ще отговори на "пиратството" на Великобритания във връзка със задържането на иранския петролен танкер в Гибралтар, съобщава "Ройтерс".

Иран призова Великобритания незабавно да освободи танкера, който беше задържан от британски морски пехотинци по подозрение, че нарушава европейските санкции, като е пренасял петрол за Сирия.

Армията на Иран няма да остави без отговор "пиратството" на Британия

Армията на Иран няма да остави без отговор "пиратството" на Британия

А отговор ще е "на правилното място и в точното време"

"Нечестивата Великобритания извършва пиратство и краде наш кораб ... и го облича в юридическа форма. Иран и онези, които вярват в нашата система, няма да оставят подобни злодеяния без отговор", настоя Хаменеи в коментари, излъчени по телевизията.

През миналата седмица иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф обяви, че задържането на иранския петролен танкер е равносилно на "пиратство" и "създава опасен прецедент".

Иран обвинява Великобритания в "морско пиратство"

Иран обвинява Великобритания в "морско пиратство"

Техеран "няма да се примири" с такива действия

"Иран не е нито член на Европейския съюз, нито е обект на европейско петролно ембарго. Последно проверих, ЕС е против екстериториалността. Незаконното задържане на танкер с ирански петрол от страна на Великобритания е пиратство, чисто и просто ... и трябва да бъде прекратено сега", подчерта Зариф.

На 4 юли пристанищните и правоохранителните органи на британската отвъдморска територия Гибралтар, подпомогнати от британски морски пехотинци, задържаха танкера Grace 1, твърдейки, че супертанкерът пренася суров петрол за Сирия от Иран в нарушение на санкциите на ЕС.