Държавната телевизия на Иран обяви, че силите на Революционната гвардия са задържали чуждестранен танкер с 12 души екипаж, обвинен в контрабанда на петрол.

"Чуждестранен кораб, контрабандиращ един милион литра гориво на остров Ларк в Персийския залив, беше задържан", уточни телевизията, добавяйки, че корабът е бил задържан в неделя.

Революционната гвардия уточни, че задържаният кораб е същият, който те са изтеглили на буксир в неделя, след като той е изпратил сигнал за бедствие.

Иран помогнал на бедстващ петролен танкер

Иран помогнал на бедстващ петролен танкер

Той има технически проблеми и ще бъде поправен на иранска територия

Задържането на кораба идва в контекста на изостреното напрежение между САЩ и Иран във връзка с разпадането на ядреното споразумение от 2015 г., сключено между Техеран и световните сили.

Иранската телевизия не е идентифицирала танкера, нито е уточнила от коя страна е екипажът.

Междувременно началникът на Централното командване на САЩ генерал Кенет Маккензи заяви по-рано, че са разговаряли с други страни за свободата на корабоплаването в Персийския залив и ще работи "агресивно" по намирането на решение, което да позволи свободното преминаване.

Засилва се тревогата около изчезнал петролен танкер в Ормузкия проток

Засилва се тревогата около изчезнал петролен танкер в Ормузкия проток

Танкерът е на ОАЕ и плава под панамски флаг

Маккензи говори пред журналисти в саудитската столица Рияд на съвместна пресконференция с генерал принц Фахд бин Турки, командир на водената от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава с бунтовниците хуси в Йемен, които са подкрепяни от Иран.

Запитан дали Саудитска Арабия ще има роля в предложената международна коалиция за морска сигурност, принц Фахд каза, че кралството е ескортирало кораби в Червено море.

Американските власти по-рано изразиха подозрение, че петролният танкер Riah, плаващ под панамски флаг, е бил задържан в териториалните води на Иран.

Във вторник вечерта Иран обяви, че бил изтеглил на буксир "чужд" петролен танкер в Персийския залив, който е имал технически проблеми и е призовал за помощ.

Говорителят на иранското външно министерство заяви, че танкерът щял да бъде ремонтиран в ирански води. Подробности за произхода на кораба и точното местоположение на инцидента ще бъдат предоставени по-късно, добави той.

По-рано във вторник имаше спекулации за местонахождението на петролния танкер Riah. Дали корабът, изтеглен на буксир от Иран, наистина е бил Riah, остава неясно.

САЩ подозират, че Иран е задържал изчезналия танкер в Ормузкия проток

САЩ подозират, че Иран е задържал изчезналия танкер в Ормузкия проток

Танкерът е на ОАЕ и изчезнал в събота вечерта

Във вторник представител на Пентагона заяви за "Асошиейтед прес", че Америка "има подозрения", че Иран е задържал петролен танкер, базиран в Обединените арабски емирства (ОАЕ), който е изключил системата си за проследяване в неделя в Ормузкия проток.

Представителят заяви: "Може ли да е получил повреда или да е изтеглен за помощ? Това е възможност. Но колкото по-дълго няма контакт, това ще бъде проблем."

Според специализирания сайт Marine Traffic танкерът Riah за последно е видян в Персийския залив, но не е изпращал данни за местоположението си в продължение на няколко дни. Последният сигнал е бил изпратен край иранския остров Кешм близо до Ормузкия проток.

Според Marine Traffic корабът е собственост на корабната компания Prime Tankers, базирана в ОАЕ. През последните 12 месеца Riah е бил регистриран да плава само между емирствата Фуджейра и Шарджа. С капацитет от 1900 тона, той се смята за относително малък петролен танкер.

Говорителят на Prime Tankers обаче оспори, че корабът е част от техния флот. ОАЕ също отрекоха, че корабът е управляван от тях.

На борда не е имало служители на ОАЕ, нито пък корабът е изпращал сигнал за бедствие според информация на държавната новинарска агенция WAM.

Напрежението в Ормузкия проток остава високо. Вашингтон обвини Техеран, че стои зад серията от неотдавнашни нападения срещу търговски кораби в близост до протока.