Великобритания едва ли ще промени своя подход към Иран въпреки срещата на премиера Борис Джонсън с президента на САЩ Доналд Тръмп, тъй като сделката от 2015 г. остава най-добрият начин да се гарантира, че Техеран няма да получи ядрено оръжие, съобщава "Ройтерс".

"Ние сме силни привърженици на споразумението JCPOA (Иран). Смятаме, че е много важно Иран да не получи ядрените оръжия", коментира британски дипломат преди срещата на върха на лидерите на Г-7, където ще се срещнат Джонсън и Тръмп.

"Важно е това да продължи и не мисля, че ще има промяна в позицията на британското правителство."

Много важно е Иран да изпълни изцяло споразумението, Джонсън ще изслуша позицията на САЩ, но няма да има радикална промяна в подхода.

Болтън иска по-строга и твърда Великобритания спрямо Иран и Китай

Болтън иска по-строга и твърда Великобритания спрямо Иран и Китай

САЩ се надява и на отказ от ядреното споразумение с Иран

Външният министър на Иран заяви, че разговорите, които е провел в петък с френския президент Еманюел Макрон относно ядрената сделка са "продуктивни".

"Франция представи някои предложения, ние също, за това как да се осъществи (ядрената сделка) и стъпките, които и двете страни трябва да предприемат", коментира Мохамад Джавад Зариф.

"Разговорите бяха добри и продуктивни, разбира се, зависи от това как Европейският съюз може да изпълни ангажиментите си в рамките на (ядрената сделка), както и от ангажиментите, които поеха след излизането на Америка."

Не може да се предоговори ядрената сделка, допълва Зариф.

Зариф: Иран може да е непредсказуем като САЩ при Тръмп, но това води до хаос

Зариф: Иран може да е непредсказуем като САЩ при Тръмп, но това води до хаос

Иран ще спази ядрената сделка и без САЩ, ако Европа го направи, с война губят всички