Шестима души са загинали при взрив на паркинга на летище Бургас. 32-ма са ранените, като състоянието на четирима е критично.

Експлозивът е избухнал в автобус с пристигащи израелски туристи. От взривната вълна са се запалили още няколко автобуса, потвърдиха от МВР. Летището е затворено, като полетите се пренасочват към Варна. Районът е отцепен.

Свидетел съобщи за news.bg от мястото на инцидента, че няма загинали българи и че експлозията е станала по време на товаренето на багажа в автобуса. Не е изключено взривното устройство да е било преди това в багажното.
Според експерти, има вероятност бомбата да е избухнала случайно при товаренето на багажа, а да е било планирано тя да се взриви по време на движение, когато жертвите биха били повече.

Все още никой не е поел отговорност за атентата

Към момента не е установена самоличността на пострадалите и загиналите. Нанесени са щети на няколко автобуса, паркирани в района.

Сред пострадалите има 2 бременни жени, както и деца, ной-малкото от които е на 11 г., според сайта MIGnews.

Взривът е станал малко след 17.00 часа. Сигналът е получен към 17:30 ч. Взривеният автобус е с пловдивска регистрация. Автобусът е собственост на фирмата "Старбус". В него и около него е имало 47 души, съобщи пред bTV кметът на Бургас.

Към 17:15 ч. автобусът е трябвало да откара туристите в Слънчев бряг. Когато бомбата е избухнала част от групата все още не се е била настанила в превозното средство.

Кметът на Бургас Димитър Николов е бил на Летище Бургас 3-4 минути преди взрива, за да изпрати шефът на Европейската банка за възстановаяване и развитие, който днес бе на посещение в Бургас.

Сума Чакрабарти е излетял 10 мин. преди на аеропорта да се разиграе трагедията, съобщава e-burgas.com.

Сформиран е кризисен щаб, който да помага на пострадалите и да дава информация на техните близки. Претърсват се абсолютно всички превозни средства, паркирани в района на летището.

Български чартърен полет със 170 пасажери от Тел Авив до Бургас е кацнал в 16:50 часа местно време и пасажерите са били качени на автобуси, които да ги извозят от самолета до терминала на летището. Експлозията е станала малко по-късно, съобщава timesofisrael.com.

Израел отмени всички полети за България, съобщават израелските медии.
Израелското външно министерство ще сформира специален кризисен щаб за разследване на случая, съобщи Ynet. Министърът на вътрешната сигурност на Израел Ицхак Ахаронович и комисарят от полицията Йохан Данино са били информирани за ситуацията и в момента следят събитията от сформирания кризисен щаб.

"Експлозията е настъпила в пътнически автобус с израелски граждани на летище Бургас", потвърди пред израелска радиостанция кметът на Бургас Димитър Николов.

Външният министър на Израел Авигдор Либерман призова за оценка на ситуацията. Либерман накратко е бил осведомен за ситуацията от българския си колега Николай Младенов.

Един от свидетелите - израелец - съобщи, че един от автобусите, който е превозвал израелци на терминала на летището е избухнал и е бил обгърнат от пламъци, съобщава израелското издание Haaretz. Бомбата е била поставена в багажника на автобуса.

Според телевизионния канал „Канал 2" външното министерство на Израел сформира екип от експерти, който ще лети до Бургас и ще подпомогне местните власти с каквото е необходимо, информира още ynetnews.com.

Свидетели разказват пред израелската медия, че българските власти са били мудни в отговора си след случилото се, допълвайки, че спасителните екипи „не изглеждат много загрижени".

„Отне им време на тези две малки пожарогасителни групи да погасят пожара, а на пожарната кола на летището й бяха нужни 15 минути, за да стигне до там", разказаха още свидетелите.

На мястото на инцидента пристигнаха министър-председателят Бойко Борисов вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, финансовият министър Симеон Дянков и шефът на ГДБОП Станимир Флоров.

По заповед на премиера са изпратени два самолета, снабдени с техника на ДОТИ и с медицинско оборудване. За оказване на бърза и качествена помощ на ранените пристигнаха и началникът на ВМА проф. Стоян Тонев и хирургически екипи от болницата.
Към Бургас са транспортирани и банки с кръв.

Президентът Росен Плевнелиев също пристигна в Бургас. Най-вероятно той ще посети и ранените в болница.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева бе първият български политик, реагирал след атаката в Бургас.
„Аз съм шокирана и натъжена от новината за експлозията в Бургас, в която има жертви. Следя новините постоянно", пише Георгиева в Twitter, цитирана от израелски медии.

Израелското посолство в София е мобилизирано и е готово да подпомогне екипа от хуманитарни доброволци от организацията ZAKA, за идентифициране на жертвите и да се осигури безопасното връщане на ранените и други израелци в Израел възможно най-бързо.

Според израелски постинги в Twitter става дума за самоубийствен атентат. Израелски медии цитират информации, според които атентатор-самоубиец се е качил на един от трите автобуса с израелски туристи и тогава детонирал жилетка с експлозиви.

Някои израелски медии подозират, че отговорни за атентата са ливанската терористична групировка "Хизбула" и иранското правителство.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обвини Иран за смъртоносния удар срещу израелски туристи в България, предупреждавайки, че неговата страна ще „отговори силово" на ударите на Техеран, цитиран от Ал Арабия. „Всички улики водят към Иран. Израел ще отговори със сила на иранския терор", казва израелският премиер в съобщение във връзка с атаката в Бургас.

Терористичната атака се случва на същата дата - 18 юли, на която преди 18 години при атака срещу еврейска общност в Буенос Айрес бяха убити 85 души и стотици бяха ранени. За атентата тогава са обвинявани иранското правителство и „Хизбула".

Припомняме, в началото на годината израелски медии съобщиха, че се подготвя голям терористичен акт на ливанската групировка "Хизбула" срещу израелски туристи в България.
Агентурната информация бе предадена от израелските служби за сигурност на българските им колеги.
Израел поиска няколко европейски страни да засилят мерките за сигурност с цел защита на туристически израелски групи в скикурорти и хотели заради опасенията от подготвянето на терористичен атентат срещу израелски туристи в София.

Припомняме, Борисов, януари, 2011-та:
Разчитаме на балансираната си външна политика - с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България - на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да го отчитат хората, които вземат тези решения за подобни актове. Когато те ги взимат централизирано, се наблюдава и поведението на дадени държави. Затова считам, че България води много добра балансирана и партньорска политика.