Групировката "Хизбула" отрече да има връзка с атентата, извършен в Бургас, при който загинаха петима израелци и един българин, предаде АП. Това е единственото им изявление до момента. Агенцията отбелязва, че често се изчаква с коментарите по обвинения в участие в подобни кървави актове.

За да се спрат спекулациите, може да се оповести публично това, че е установена съпричастността на три лица към атентата в Сарафово.  Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.

Това, което може да се направи като обосновано предположение е, че двете лица, които са установени с тяхната самоличност са принадлежали към военното формирование "Хизбула", каза още той.

Трите лица са Филип, Рико и Браян Дженсън. Те са пребивавали с фалшиви документи за самоличност и шофьорски книжки от Мичиган. С фалшивите документи тримата се регистрирали в български хотели. Цялото им движение е установено от 28 юни до 18 юли.

Двама са използвали документи от Австралия и Канада. От 2006 г. живеят на територията на Ливан, каза Цветан Цветанов. Фалшивите шофьорски книжки са изготвени в Ливан.

Канадските власти приемат много сериозно разкритията на българските си колеги за участник в атентата с канадски и ливански паспорти, съобщи външният министър Джон Беърд. Той призова ЕС да обяви "Хизбула" за терористична организация.