Канадецът, заподозрян за атентата в Бургас, е роден в Ливан и е живял в Канада само няколко години.

Това съобщи канадският министър за имиграцията Джейсън Кени, цитиран от БТА.

Канадските власти смятат, че мъжът има двойно гражданство - канадско и ливанско - и не е живял постоянно в северноамериканската държава от 12-годишна възраст.
Кени съобщи още, че канадското правителство ще разгледа законопроект за лишаване от канадско гражданство на хората с двойно гражданство, извършили терористични актове в чужбина. "Тези терористи са се отказали очевидно от каквото и да било чувство на лоялност към Канада", се аргументира той.

Междувременно във Враца вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов съобщи, че България ще информира европейските структури за хода на разследването на атентата в Сарафово.

Попитан дали има основания за притеснения след назоваването на "Хизбула", Цветанов посочи, цитиран от БНР, че към 18 юли 2012 година не сме имали индикации от нещо да се притесняваме и попита "С какво заслужихме това отношение на тези, които извършиха този терористичен акт?".

Цветанов подчерта, че трябва да положим максимални усилия, за да стигнем до край и  периодично, когато е възможно, да информираме както българската общественост, така също и международната.

Това, което в момента ще направи България, е да информираме всички европейски структури, съобщи вътрешният министър и подчерта, че единствената цел е да разкрием извършителите на този терористичен акт и да предотвратим подобно посегателство към която и да било страна от ЕС и извън него.

Трябваше да кажем това, което обществото очакваше - какъв е напредъкът в разследването на терористичния акт в Сарафово, посочи още вицепремиерът. По думите му съобщеното на Консултативния съвет по национална сигурност при президента резултата от шест месеца задълбочено разследване, заедно с прокуратурата, с партньорските държави, които са подпомагали българската страна със съответната информация, както и резултата от анализа на събраните доказателства.

Министър Цветанов отбеляза, че това би го направила всяка уважаваща се държава и припомни заявеното желание на Австралия и Канада да продължат да подпомагат разследването на терористичния акт.
Във Враца Цветан Цветанов като заместник-председател на ГЕРБ участва тази вечер в среща с членове и симпатизанти на партията от областта.