Иранският анализатор Кавех Афрасеаби заявява, цитиран от иранки медии и mignews.com, че терористичната атака в Бургас е организирана и проведена от израелската тайна служба "Мосад".

Според официалната версия, коментира Афрасеаби, в автобуса са взривени три килограма експлозив. Взривното устройство е задействано в предната част на автобуса, но са били убити само шофьорът и петима пасажери, стоящи отзад. Всички останали са получили само леки наранявания.
Иранецът се позовава и на видео, заснето на мястото на инцидента, което показва, че никой не е скочил от автобуса след детонацията.
Освен това, аргументира се той, паспортът и шофьорската книжка на извършителя са намерени в автобуса, при положение, че той е изгорял напълно.

Според Афрасеаби веднага след атентата на място е пристигнала израелската група ЗАКА. Как, пита той, тя се е оказала в нужното време на нужното място.

В същото време според него израелците са побързали да евакуират всичките си туристи още на следващия ден, не позволявайки на българските следователи да ги разпитат.
Иранският анализатор обръща внимание и на „факта", че израелците не са предоставили паспортите си на българските власти, които са били принудени да ги пуснат, доверявайки се на думите на израелския посланик, че познава всички свои хора.

Афрасеаби прави и генералния извод, а именно, че има много доказателства, че експлозията е станала в празен автобус, а пострадалите - получили леки наранявания - са пасажери само от съседния рейс.
Аз изследвах, заявява той, десетки фотоси на пътниците на автобуса и съм уверен, че те биха получили много по-тежки наранявания, ако са се намирали в автобуса, където е взривена бомбата.

Иранецът дори предполага, че в организирания от Мосад атентат въобще никой не е загинал, а целта на Израел е да бъде обвинена „Хизбула" и обявена от ЕС за терористична организация.