След 6 месеца разследване ние имаме достатъчно данни да се придържаме към формулировката „обосновано предположение" за съпричастност на военното крило на Хизбула, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването „Панорама".

Министърът припомни, че след атентата на 18 юли 2012 г. определени държави излязоха с твърдения за принадлежност на Хизбула към осъществяването на терористичния акт, българското правителство, което е водещо в разследването, не се придържаше към подобни твърдения, но от средата на януари тази година може спокойно да потвърдим това, което беше казано след Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Натиск за изказаното обосновано предположение не е имало от нито една държава, заяви твърдо министърът на вътрешните работи. Той подчерта, че правителството е получило подкрепа от Европейския съюз, Европол, Съединените щати, Израел, Канада и от Австралия. Идентифицираните две лица с истинската им самоличност са граждани на Канада и Австралия, припомни министър Цветанов, като поясни, че през последните години те са живеели на територията на Ливан, техни родственици са имали връзки с военното крило на Хизбула. Оперативните данни, които имаме и продължаваме да събираме, както и анализът им дават основание за точно тази формулировка: обосновано предположение.

Не смятам, че България е станала мишена, но след това, което се случи у нас, е ясно, че няма държава, която да се счита застрахована от подобно посегателство, и затова сме обединили усилия с нашите евроатлантически партньори да стигнем докрай в разследването колкото е възможно по-бързо, за да можем да предотвратим подобни актове, които се подготвят или които биха могли да бъдат осъществени на територията на ЕС, заяви Цветан Цветанов.

Обществото вече се наслуша на подобни компромати и подобни спекулации, а що се отнася до личните атаки срещу премиера - това сме го наблюдавали вече няколко пъти по време на избори, коментира Цветан Цветанов досието „Буда".