Днес се навършва 1 година от кървавия акт на бургаското летище „Сарафово", при който загинаха петима израелски туристи и българския шофьор.

Малко след 17.00 часа на 18 юли 2012 година, автобусът, който е поел туристите след пристигането им у нас бе взривен.

Загинаха израелците Ицик Коленги, Амир Менаше, Маор Харуш, Елиор Приес и Кохава Шрики, на възраст между 24 и 42 години, както и българинът Мустафа Кьосов.

В 17.30 часа днес в Бургас ще започне церемония в памет на загиналите при атентата в „Сарафово". В 18.15 часа официално ще бъде открит паметник и ще бъдат положени венци и цветя.

В хода на проведеното разследванв стана ясно, че в организацията на атентата и неговото реализиране със сигурност са се включили трима души с фалшиви самоличности - Жак Филип Мартен, който се взриви на летището, Ралф Уилям Рико и Брайън Джейсън. Малко преди атентата тримата са засечени във Варна, Равда и Несебър.

Йовчев призна за изключителен професионализъм на бургаските атентатори
Още...

През февруари тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов излезе с изявление, че има солидни доказателства за участието на "Хизбула" в атентата.

Тогава Цветанов заяви, че има намерен принтер, който може да се проследи обратно до Ливан, но не спомена за доказателства, че е бил закупен от "Хизбула" или нейни членове.

На 21 юни български представител в Брюксел заяви, че следствието е разкрило допълнителни доказателства за участието на "Хизбула" в подготовката на атентата в Бургас.

Няма промяна в българската позиция за участието на "Хизбула" в бургаския атентат. Има допълнителна информация, получена от партньорска служба, която потвърждава издигнатата версия.
Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на пресконференция в МВР в началото на юли.

Ливанската групировка „Хизбула" отрече да има участие в този атентат.

Преди седмица стана ясно, че с 5 месеца е удължен срокът за разследване на атентата на бургаското летище. Tова съобщи наблюдаващият делото прокурор Калина Чапкънова, цитирана от БНР. Удължаването е направено от Апелативна прокуратура - Бургас, уточни тя.

Разследването на случая е в изключително напреднала фаза, каза още бургаският прокурор Калина Чапкънова.

"Като цяло мога да обобщя, че са разпитани над 150 свидетели, извършени са множество експертизи, знаете за проведения следствен експеримент, който също допринесе за изясняване на много обстоятелства, свързани с предмета на разследване", заяви прокурор Чапкънова и допълни, че голяма част от молбите за правна помощ, които са били отправени от наша страна, вече са изпълнени.