Германия се нуждае от доказателства, а не от подозрения за отговорността на "Хизбула" за атентата в България.

Това заяви германският депутат Рупрехт Поленц, председател на Комисията по външни работи в Бундестага. В интервю за БНР той посочи, че ако това се докаже, то може да доведе до включването на "Хизбула" като терористична организация в списъка на Европейския съюз.

„Трябва да се убедим, че има ясна, непосредствена връзка между организацията "Хизбула" и че поръчителят на атентата в България е нейният генерален секретар шейх Насрала. „, посочи още германският депутат.

„Досега аз съм чул само за подозрение, а то не е достатъчно. Трябва да покажете имена, да поясните схемата на действията, кой, къде и кога е отишъл, кой е осигурил експлозивите и т.н., посочи още той.

Запитан дали влизането на предполагаемите терористи на българска територия с австралийски и канадски паспорти може да се окаже проблем за приемането на България в Шенген, Рупрехт Поленц отговори: „Не съм чул нищо в тази посока, но трябва да се провери дали това се е случило, защото някои погранични мерки не са отговаряли на стандартите в други европейски страни, или защото просто е можело да се случи навсякъде другаде, ако например паспортите са били твърде добре изработени."