Активисти от Фейсбук поискаха международна комисия да гарантира обективно разследване на атентата в Сарафово.
Те настояват в нея да има представител на Европейския съюз, по възможност Германия, както и представители на Русия, САЩ и Израел.

Протестиращи срещу Синята зона, шистовия газ, ВСС и съдебната ни система като цяло, както и Янаки Ганчев, който е логистикът на протестите на анонимните у нас се събраха на пресконференция в София прес, за да изразят притеснението си около разследването на терористичния акт.

Много са смущенията около акта на разследването, коментира Румен Дечев, бивш преподавател в катедра Национална сигурност във Военната академия.
Притеснителни според него са изказванията на Цветан Цветанов, че атентаторът е поставил багажи си в задния край на автобуса, а от всички снимки се вижда, че пораженията са в средата и предната част.

Смущаващо за Дечев е и разпространената от МВР снимка на предполагаемия атентатор, разхождащ се по бермуди. "Защо трябваше Израел да коригира вътрешния ни министър, че един уважаващ себе си атентатор не се разхожда по бермуди", запита още Румен Дечев. По думите му върхът на пародията е издадената от наш журналист книга, в която се посочва, че МВР е организирало атентата и в последствие от вътрешното ни ведомство не е последвало никакво опровержение на тази информация.

Най-притеснително за Фейсбук активистите е, че разследването е иззето от ръцете на българските служби.
Румен Дечев припомни, че дори полицаят, който пазел района около атентата на летището в Бургас е бил израелски.
Ние трябваше да водим това разследване категоричен бе и проф. Николай Василев.

Според него не случайно е намесена и Хизбула. По думите му по този начин се търси повод да се нападне Иран. „Така и България ще нападне Иран. Това нещо трябва да бъде предотвратено. Трябва да бъде наложено на българските управляващи да защитават националните интереси и да придобият капка достойнство", обясни проф. Василев.
Според него България е в безпомощно състояние и всеки може да влезе и да ни бумне откъдето си поиска.

По думите му България е един разграден двор след 10 ноември 89 г., когато е премахнато силното разузнаване, за да не може никой да хване хайдутите, които разграждат родината ни.

Все пак сред гражданите дошли да представят позицията си за разследването на атентата имаше и неколцина експерти.
Любомир Николов, който е от Асоциацията на българските разузнавачи препоръча на разследващи да търсят причината защо именно България е станала обект на този терористичен акт, който да послужи за целите на чужда външна политика.
По думите му българските служби за сигурност не са за подценяване, но въпросът опира до това какви пълномощия са им дадени, за да изпълняват задълженията.

„Атентатът в Бургас е знаков за нас и той говори за тотална липса на сигурност", коментира о.з. полк. Тихомир Стойчев. Защо КСНС към президента мълчи през цялото време, запита още той.
Стойчев подчерта, че организираната престъпност е проблем за всяко едно правителство от началото на прехода у нас и че в страната ни се наблюдава една разградена система за сигурност, а терористичният акт в Сарафово е бил само черешката на тортата.

Фейсбук активистите препоръчаха на управляващите да възстановят силното разузнаване, силната армия, както и способността на България да защитава своя суверенен.
Тези препоръки не са обаче за настоящите управляващи може би, защото тяхното място е в пандиза, поясни проф. Николай Василев. Той призова да не се допуска политическо решение за това кой е атентаторът взето под външен натиск.